Terasele s-au redeschis începând de luni, iar noile reglementări prevăd că trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică. Președinte Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, spune însă că nu vor fi luate date din actul de identitate și că în registru trebuie notate doar numele și numărul de telefon al persoanei care sună pentru a face rezervarea, potrivit hotnews.
„În ordinul comun semnat cu Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei există această cerință, existența unui registru de evidență a rezervărilor clienților. Nu luăm date din buletin. Și înainte exista un registru în care erau trecute rezervările, acum e necesar fiindcă în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire în rândul clienților care au stat la terasă, e foare ușor, când se face ancheta epidemiologică, să fie găsiți cei care erau pe terasă”, a declarat, luni, la Digi 24, șeful ANSVSA.
El spune că în registru vor fi notate numele, prenumele și numărul de telefon al persoanei care sună la terasă pentru a face rezervarea, așa cum se întâmpla și înaintea izbucnirii pandemiei.
„Dacă avem patru clienți, atunci se trece numele celui care face rezervarea și doar atât. Se știe data, ora, și masa pentru care a făcut rezervarea”, a spus Chioveanu.
El a dat asigurări că nu vor fi colectate alte date și nici nu vor fi cerute copii ale documentelor de identitate.
Se pot face petreceri cu lăutari la terasă?
Întrebat dacă vor putea avea loc petreceri cu lăutari la terasă, iar dacă aceștia trebuie să poarte mască de protecție, șeful ANSVSA a răspuns: „Cei care vor veni la terasă, afară, nu sunt obligati să poarte masă. Operatorii din domeniul alimentației publice au fost informați când și-aua reluat activitatea că trebuie să evite aglomerările (…) Atracțiile (…) precum muzica, spectacolele în exterior sunt permise, dar cu respectarea tuturor regulilor de distanțare”.
Robert Chioveanu a mai spus că vor fi făcute verificări la terase privind respectarea normelor stabilite și că „acolo unde se vede clar că sunt aglomerări și oamenii nu respectă aceste cerințe, acolo se vor lua măsuri imediate pentru asigurarea distanțării fizice în rândul clienților”.
Potrivit sursei citate, terasele nu vor fi automat închise dacă se constată că lucrurile nu sunt respectate.
Regulile pentru terase
Terasele s-au redeschis din 1 iunie, iar autoritățile au stabilit mai multe reguli trebuie respectate la redeschidere:
- nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii,
- la o masă vor putea sta maxim patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii,
- nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta,
- toate acestea se vor dezinfectata după plecarea clienţilor de la o masă,
- personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi,
- trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor,
- trebuie să existe un registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică,
- trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie),
- curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent,
- la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.