3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCâțu, declarație despre ratingul de țară

Câțu, declarație despre ratingul de țară

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, într-o declarație de presă că vom reveni la perspectiva „stabil” cât mai curând, iar tot ceea ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei „stabil” pentru România la toate agenţiile de rating.

Acesta a declarat că în luna mai, cheltuilelile cu investițiile au ajuns la 13,1 miliarde de lei, „cea mai mare sumă din ultimii 10 ani”. „Acesta e secretul care a dus la o creștere a economiei în primul trimestru”, a comentat el după ce Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la BBB-.

„Este clar că încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară”, a spus ministrul, precizând că, după datele S&P va fi „un interes mai mare al investitorilor pentru România. Agentia de rating este atentă la ce face guvernul în perioada următoare pentru că este an electoral. Ce pot să vă garantez, în continuare guvernul va gestiona precaut finanțele României, cu discernământ. Finanțele României au fost gestionate foarte prost de guvernele socialiste anterioare, de aici erau perspectivele negative”, a mai spus el.

Nimic despre pensii

Cîțu nu s-a referit deloc la subiectul majorării pensiilor, chiar dacă agenția de rating crede că „pensiile vor crește cu aproximativ 10%, nu cu 40% cum era așteptat în septembrie.

Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la BBB-/A-3, iar perspectiva rămâne negativă.

„Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce privește balanțele fiscală și externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizie nu stabilizează și consolidează poziția bugetară după recesiunea indusă de COVID-19”, se arată în document.

Agenția estimează o contracție economică de 5,5% în 2020 și se așteaptă ca guvernul să ia măsuri în privința majorării pensiilor. De asemenea, precizează că alegerile parlamentare vor fi esențiale pentru determinarea traiectoriei fiscale. S&P atinge subiectul pensiilor în contextul alegerilor din acest an. Astfel, agenția de rating crede că „pensiile vor crește cu aproximativ 10% (în loc de 40% cât era în legislație)”. „Asta va adăuga 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021”. Această informație dă de înțeles că cei de la S&P au primit astfel de asigurări din partea Guvernului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS