La aproximativ două luni și jumătate de la scandalul iscat din cauza folosirii pentru dezinfecţia blocurilor din Craiova a produsului Aldezin de către SC Salubritate Craiova SRL, iese la iveală faptul că operatorul nu era autorizat să folosească biocide. Lucru pe care SC Salubritate Craiova îl recunoaște într-un răspuns dat GdS.
Conform Ordinului MS nr.15/2020 (care modifică Ordinul MS nr. 1030/2009), operatorul ca prestator DDD era obligat să se recertifice. Modificările surveniseră ca urmare a incidentului de la Timișoara în toamna anului 2019. Aici, din cauza substanțelor folosite pentru deratizarea unui bloc, au murit trei persoane, dintre care doi copii.
Iată ce spune OMS:
DSP s-a făcut că-i plouă
Mai grav, nici DSP Dolj nu știa, din moment ce a autorizat Salubritatea să înceapă dezinfecția în Craiova. Dar și dezinsecția pe domeniul public, în luna martie.
Salubritatea, supărată pe DSP
La rândul său, operatorul de salubritate spune că DSP Dolj putea măcar să-l tragă de mână. Cu toate acestea, a fost nevoit ca la data de 7.05.2020 să ceară direcției certificarea conformității cu normele de igienă.
Institutul „Cantacuzino“: Aldezin nu a fost testat SARS-COV-2
Și ca să umple paharul, Institutul Național de Cercetare „Cantacuzino”, instituția care autorizează substanțele biocide vine cu următoarele precizări.
Cine plătește dezinfecția din blocurile craiovenilor?
Până la această dată, Salubritatea nu a cerut ca vreo persoană fizică sau juridică să suporte cheltuielile cu dezinfecția făcută în blocurile din Craiova. Dezinfecția s-a făcut începând cu 31.03.2020 la solicitarea Primăriei Municipiului Craiova. Numai că Salubritatea nu a cerut nici măcar administrației locale să suporte costurile.