-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEfectele întârziate ale dezinfecției cu Aldezin, în blocurile din Craiova

Efectele întârziate ale dezinfecției cu Aldezin, în blocurile din Craiova

La aproximativ două luni și jumătate de la scandalul iscat din cauza folosirii pentru dezinfecţia blocurilor din Craiova a produsului Aldezin de către SC Salubritate Craiova SRL, iese la iveală faptul că operatorul nu era autorizat să folosească biocide. Lucru pe care SC Salubritate Craiova îl recunoaște într-un răspuns dat GdS.


Conform Ordinului MS nr.15/2020 (care modifică Ordinul MS nr. 1030/2009), operatorul ca prestator DDD era obligat să se recertifice. Modificările surveniseră ca urmare a incidentului de la Timișoara în toamna anului 2019. Aici, din cauza substanțelor folosite pentru deratizarea unui bloc, au murit trei persoane, dintre care doi copii.

Dezinfecţie blocuri
Dezinfecţie blocuri


„În data de 14.01.2020, Ordinul MS nr. 1030/2009 a fost modificat prin Ordinul MS nr. 15/2020 în sesnul obligării persoanelor fizice și juridice care prestează activități de utilizare a produselor biocide pentru DDD în spațiile utilizate de populație la obținerea certificării conformității cu normele de igienă și sănătate publică în termen de 30 de la intrarea în vigoare a actului normativ. Precizăm faptul că, la 30.03.2020, la demararea activității de dezinfecție în spațiile comune ale condominiilor administrate de asociațiile de proprietari SC Salubritate Craiova SRL nu avea cunoștință de modificarea OMS“, se arată în răspuns.

Dezinfecţie blocuri


Iată ce spune OMS:

„În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin toate persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație trebuie să solicite certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București sau serviciile din cadrul ministerelor cu rețea proprie, după caz, art. II, alin 1“.

DSP s-a făcut că-i plouă

DSP Dolj
DSP-Dolj

Mai grav, nici DSP Dolj nu știa, din moment ce a autorizat Salubritatea să înceapă dezinfecția în Craiova. Dar și dezinsecția pe domeniul public, în luna martie.

„De asemenea, nici DSP Dolj nu a avertizat societatea noastră despre această obligație instituită, deși, în luna martie 2020, societatea noastră a depus dosarele pentru obținerea acordului DSP pentru efectuarea dezinsecției terestre în parcurile municipiului Craiova. De asemenea, DSP Dolj nu ne-a înștiințat despre această obligație legală nici în acordul dat pentru utilizarea biocidului Aldezin în dezinfecție”,

se arată în același răspuns.

Salubritatea, supărată pe DSP

Dezinfecţie
Salubritatea

La rândul său, operatorul de salubritate spune că DSP Dolj putea măcar să-l tragă de mână. Cu toate acestea, a fost nevoit ca la data de 7.05.2020 să ceară direcției certificarea conformității cu normele de igienă.


„Potrivit art. 17 din Regulamentul de organizare și funcționare a direcțiilor de sănătate publică județene, DSP Dolj putea oferi informații asupra procedurilor de reglementare a obiectivelor și activităților în acordul transmis societății noastre. DSP Dolj nu a oferit aceste informații nici în urma solicitării din 16.04.2020, când SC Salubritate Craiova SRL a depus dosarele pentru obținerea acordului pentru desfășurarea dezinsecției terestre în perioada 23.04 – 10.05.2020.

Luând cunoștință despre modificarea Ordinului 1030/2009, în data de 28.04.2020 SC Salubritate Craiova SRL a revenit la solicitarea inițială, întrebând DSP Dolj despre procedurile legale de urmat în acest caz, invocând inclusiv modificarea Ordinului MS nr. 1030/2009, având în vedere că autoritatea sanitară locală nu transmisese niciun fel de răspuns. În data de 30.04.2020, la DSP Dolj au fost depuse dosarele pentru obținerea acordului în vederea efectuării deratizării pe domeniul public.

În data de 6.05.2020, DSP Dolj a transmis societății noastre, răspunzând celor trei solicitări, că nu are atribuții în acest sens. SC Salubritate Craiova SRL a decis să ignore răspunsul DSP Dolj și în data de 7.05.2020 a depus documentația pentru obținerea în regim de urgență a certificării conformității cu normele de igienă, notificarea fiind emisă în data de 14.05.2020.

Precizăm faptul că certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică vizează obiectivul SC Salubritate Craiova SRL (punctul de lucru) și activitatea DDD prestată de societate, cererea și documentația fiind depuse conform Anexei nr. 3 a Ordinului nr. 1030/2009. Așadar, certificarea conformității nu vizează produsele utilizate și locul de utilizare al acestora.

De asemenea, precizăm că notificarea se eliberează de către DSP Dolj o singură dată și este valabilă atât timp cât datele din Memoriul tehnic al activității DDD, anexat cererii de certificare, rămân neschimbate”, se arată într-un răspuns al SC Salubritate Craiova SRL.

Institutul Cantacuzino

Institutul „Cantacuzino“: Aldezin nu a fost testat SARS-COV-2

Și ca să umple paharul, Institutul Național de Cercetare „Cantacuzino”, instituția care autorizează substanțele biocide vine cu următoarele precizări.


„În privința precauțiilor speciale pentru utilizare, produsul Aldezin va fi manipulat numai de către persoane autorizate.

Nu se va folosi în combinație cu substanțe tensioactive anionice (detergenți uzuali, săpun).

Nu se va folosi în combinație cu alți dezinfectanți de tip: apă oxigenată, hipoclorit de sodiu sau cu substanțe puternic alcaline.

Se va utiliza pentru dezinfectarea suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului care nu sunt utilizate în contact direct cu produsele alimentare sau cu hrana pentru animale, pereților, podelelor și solului din amplasamente private, publice și industriale și din alte amplasamente destinate activităților profesionale, cu excepția domeniului medical.

Având în vedere autorizarea produsului Aldezin TP2, este demn de menționat faptul că acesta a fost testat Poliovirus (nu SARS-COV-2). A se utiliza numai în aer liber sau în spații bine ventilate.
Produsul este nociv prin inhalare, în contact cu pielea și prin înghițire și provoacă arsuri grave ale pielii și lezarea ochilor“,

se arată într-un răspuns al Institutului Național „Cantacuzino”.

Dezinfecţie

Cine plătește dezinfecția din blocurile craiovenilor?

Până la această dată, Salubritatea nu a cerut ca vreo persoană fizică sau juridică să suporte cheltuielile cu dezinfecția făcută în blocurile din Craiova. Dezinfecția s-a făcut începând cu 31.03.2020 la solicitarea Primăriei Municipiului Craiova. Numai că Salubritatea nu a cerut nici măcar administrației locale să suporte costurile.

„Referitor la plata operațiunilor de dezinfecție cu soluția Aldezin, vă comunicăm faptul că autoritatea administrației publice locale nu are nicio solicitare în acest sens”, se arată într-un răspuns al Primăriei Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS