Înlăturarea filmului vine pe măsură ce protestele în masă se extind în Statele Unite în urma morții lui George Floyd, un negru neînarmat, care a fost ucis în timp ce se afla în custodia poliției, potrivit CNN.
Filmul din 1939, care spune povestea de dragoste a lui Scarlett O’Hara și Rhett Butler în timpul războiului civil american, este considerat de mulți drept un clasic cinematografic și este unul dintre cele mai populare filme realizate vreodată.
„New York Herald Tribune” scria la vremea apariției peliculei „Pe aripile vântului” că este „un spectacol cinematografic monumental”, iar „New York Times” că este „Cea mai mare înscenare cinematografică văzută până azi și cel mai ambițios film de acțiune din istoria spectaculoasǎ a Hollywoodului”.
Totuși, filmul este, de asemenea, incredibil de controversat, deoarece prezintă o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulţumiţi de statutul lor şi trataţi drept angajaţi obişnuiţi.
Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unei mişcări foarte organizate în fostele state confederale, care şi-au propus să prezinte Sudul de dinaintea Războiului Civil American într-o lumină mai bună.
„Pe aripile vântului” rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări – 3,44 miliarde de dolari.
Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său „fără explicaţie şi fără a denunţa această reprezentare ar fi iresponsabil”.
De asemenea, comedia „Mica Britanie/ Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox ca urmare a criticilor la adresa unor