3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRăzboi cu denunţuri la DNA la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“

Război cu denunţuri la DNA la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“

Salariaţii care i-au reclamat pe directori la DNA se plâng că sunt persecutaţi de şefi pentru a le „influenţa“ declaraţiile din dosar. Procurorii au făcut recent mai multe audieri. Şefii instituţiei nu doresc deocamdată să facă nici un fel de declaraţie.

În 2018, trei salariaţi ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova au depus la DNA o sesizare în care îl acuză pe directorul adjunct al instituţiei, Gabriel Marciu, de abuz în serviciu, trafic de influenţă, furt calificat, delapidare şi fals intelectual. În sesizare, ei au descris mai multe situaţii, pe care procurorii trebuie acum să le clarifice. Primul aspect semnalat se referă la un fapt din 2017, când directorul a dispus repararea unui microbuz al instituţiei, nota de plată ridicându-se la 16.000 de lei. Ulterior, microbuzul a fost vândut la 3.900 de lei, pe motiv că este uzat. Maşina s-a întors apoi în folosinţa TNC, printr-un contract de comodat. În locul microbuzului, a fost cumpărat un Renault Kadjar, la preţul de 18.000 de euro, procedura de achiziţie fiind coordonată de acelaşi director Marciu.  

Directorii, acuzaţi că folosesc oamenii în interes propriu

O altă acuzaţie se referă la contractarea unei lucrări pentru îmbunătăţirea tehnicii de scenă a sălii I.D. Sîrbu. Valoarea contractului a fost de 155.000 de lei. Salariaţii spun însă că preţul este supraevaluat. Raportat la preţurile de catalog din SEAP, materialele nu ar fi trebuit să coste mai mult de 10.000 de lei. Lucrarea presupunea montarea a 20 de grinzi metalice fixate cu dibluri în grinzile de beton din tavan. Au fost date 32 de găuri în grinzile din beton, lucru care ar afecta structura de rezistenţă a clădirii, mai spun salariaţii.

Cu prilejul acestei lucrări, a fost dezafectată instalaţia veche, compusă din circa 100 de metri liniari de ţeavă „care a dispărut, deşi teatrul beneficiază de serviciile unei firme de pază“. Reclamanţii mai spun şi că directorul Marciu „foloseşte în interes propriu şi în timpul programului de lucru atât diverşi salariaţi ai instituţiei, cât şi capacităţi de producţie ale teatrului“. În schimb, salariaţii ar fi fost pontaţi ca şi cum ar fi fost prezenţi la serviciu. 

Şi directorul general Alexandru Boureanu este acuzat că foloseşte în interes propriu oamenii şi materialele instituţiei. În 2017, o serie de profile metalice din patrimoniul teatrului ar fi fost transportate la casa lui Alexandru Boureanu din comuna Dâlga, la 20 de kilometri de Craiova. „Teatrul cumpărase acele profile pentru a consolida scena de spectacole (Sala Mare – „Amza Pellea“), ele sunt în gestiunea instituţiei”. Lucrarea de acasă de la Boureanu ar fi fost realizată cu oamenii şi sculele instituţiei. Muncitorii ar fi fost „recompensaţi“ prin aceea că „li s-au angajat soţiile şi copiii la teatru“. „Este de înţeles că managerul Alexandru Boureanu nu a dispus o anchetă internă deoarece este vizat şi el în acest dosar penal“, scriu aceştia, într-o sesizare făcută redacţiei. 

DNA a făcut câteva audieri şi a cerut o serie de acte

Salariaţii care au făcut plângerea la DNA spun că au avut de suferit ulterior din această cauză, „prin schimbarea funcţiilor, desfiinţarea funcţiilor, prin ameninţări”. Într-o nouă plângere la DNA, unul dintre reclamanţi spune că este împiedicat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi ameninţat ca să-i „influenţeze“ declaraţiile date în dosar. 

În aceeaşi plângere, este reclamat şi alt aspect: adjunctul Gabriel Marciu are trei locuri de muncă la stat (Universitatea din Craiova – Facultatea de Teatru, Opera Română Craiova, Teatrul Naţional Craiova) de la care încasează anual circa 170.000 de lei. Fizic însă, acesta nu are cum să fie prezent simultan în cele trei locuri, iar în consecinţă condica este semnată „în fals“, mai spun reclamanţii. Unul dintre angajaţi a cerut direcţiunii filmările de pe camerele de supraveghere, pentru a arăta că directorul Marciu nu respectă programul de lucru, dar a fost refuzat pe motiv de GDPR, printre altele. 

DNA a cerut până acum o serie de documente şi a făcut nişte audieri, ultimele având loc în urmă cu câteva zile. Directorul general, Alexandru Boureanu, precum şi adjunctul său, Gabriel Marciu, nu au dorit să facă declaraţii pe marginea acestui subiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS