3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO a oprit complet termocentralele din Dolj

CEO a oprit complet termocentralele din Dolj

Situația se complică la Complexul Energetic Oltenia, din cauza vânzărilor slabe de energie electrică.

Cererea de energie pe bază de cărbune se menține în continuare la un nivel extrem de scăzut. Din acest motiv, CEO a fost pus, la începutul acestei săptămâni, în situația de a opri total grupurile energetice de la termocentralele din Dolj.

Este vorba de Craiova II și Ișalnița. Aici lucrează câteva mii de persoane. CEO avea în funcțiune doar două grupuri energetice, respectiv câte unul la Rovinari și la Turceni (un total de doar 350 MW livrați în SEN). Anul acesta, compania a bătut un adevărat record, funcționând în medie cu doar două-trei grupuri energetice pe zi, la jumătate față de primul semestru al anului trecut. Prin urmare, încasările de până acum sunt foarte mici.

Cererea de energie pe bază de cărbune este în scădere în ultimele luni, din cauza intrării puternice în piață a celor de la Hidroelectrica, date fiind precipitațiile, dar și din cauza reducerii consumului pe fondul pandemiei de coronavirus. Și energia regenerabilă are prioritate în Sistemul Energetic Național.

Preferă să importe, decât să producă CEO

Mai mult decât atât, statul a preferat să importe energie electrică și să nu apeleze la producători clasici de energie, precum Complexul Energetic Oltenia. Energia produsă la CEO este mai scumpă decât cea din import, din cauza taxei de poluare, respectiv prin adăugarea plății certificatelor de CO2.

Complexul Energetic Oltenia plătește an de an certificate de CO2 în valoare de câteva sute de milioane de euro, raportat la producția realizată. Anul trecut, certificatele de CO2 au costat nu mai puțin de 300 de milioane de euro. Cea mai mare parte din bani au venit printr-un împrumut oferit de Trezoreria Statului, în valoare de 251 de milioane de euro.

Taxa de poluare reprezintă aproape jumătate din costul total al unui megawat. Prin urmare, nu este de mirare că statul preferă să importe energie mai ieftină, decât să preia energie de la producătorul din Oltenia.

Nu au soluții și au anunțat deja pierderi pe 2020

Administrația Complexului Energetic Oltenia nu are soluții la situația slabă a vânzărilor de energie și așteaptă ca Ministerul Economiei să găsească pârghiile necesare pentru a proteja locurile de muncă de la CEO.

Este vorba de aproape 13.000 de salariați din Gorj, Dolj și Mehedinți. Cel mai grav este că în Bugetul de Venituri și Cheltuieli din 2020 sunt anunțate deja pierderi la final de an. Cuantumul acestora este aproximat la 800 de milioane de lei. Și anul trecut au fost înregistrate pierderi de peste un miliard de lei.

Toate acestea sunt puse pe seama sumelor alocate pentru plata certificatelor de CO2. Soluții pe termen scurt nu au fost identificate. Potrivit unui Plan de restructurare, administrația companiei și-a propus însă trecerea a patru grupuri energetice de la cărbune pe gaze, în special la termocentralele din Dolj, precum și închiderea a patru cariere miniere din Gorj și Mehedinți.

Totodată, numărul de salariați va scădea cu aproximativ 4.500 de persoane. Se mai dorește construirea de parcuri fotovoltaice pe haldele de steril, cu o putere totală de 300 MW. Prin astfel de măsuri, cheltuielile cu personalul și cu certificatele de CO2 ar urma să scadă.

Șefii Complexului Energetic Oltenia speră ca de la 1 iulie vânzările să mai crească și ca urmare a secetei care se anunță, dar și pentru că au fost încheiate câteva contracte de livrare de energie electrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS