Doljul are, în sfârșit, un Serviciu de Salubrizare care se va ocupa de stațiile de colectare și sortare a gunoiului din județ. În ședința de ieri, Consiliul Județean Dolj a delegat temporar administrarea instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“
.
Respectivul Serviciu a fost înființat la finele anului 2019. S-a luat această decizie pentru că toate cele patru staţii de transfer, două staţii de compostare şi o staţie de sortare construite pe fonduri europene, prin Masterplanul de deşeuri, sunt nefuncţionale. Este vorba de Stația de Transfer Filiași, Stația de Transfer Băilești, Stația de Transfer Dobrești, Stația de Transfer Calafat, Stația de Sortare Craiova-Mofleni, Stația de Compostare Craiova-Mofleni și Stația de Compostare Calafat.
Instalațiile au început să se degradeze
Au trecut cinci ani de la obținerea finanțării europene pentru crearea unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor și una dintre componente este nefuncțională, adică activitatea acestor stații. A fost desemnat operatorul care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din județ, respectiv firma Iridex Group Salubrizare, nu şi operatorul care să opereze pe staţiile de transfer, colectare şi sortare.
Iniţial, s-a organizat o licitație separată pentru desemnarea unui operator pentru respectivele staţii. La licitație au venit două societăți, Iridex, actualul operator de salubritate în judeţ, şi cea de-a doua, Eco Sud, firma care administrează depozitul de la Mofleni.
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) dă undă verde Iridex-ului, iar Eco Sud SA pierde licitația.
Se ajunge în instanţă, iar hotărârea dată de instanță este să se reia licitația. ADI Ecodolj procedează întocmai, reia licitația, având ca termen de deschidere a ofertelor data de 20 februarie a.c. Între timp, Eco Sud a contestat la tribunal documentaţia şi a cerut suspendarea licitaţiei până la pronunţarea instanţei. Prin urmare, deschiderea ofertelor este amânată până la decizia instanţei.
Rezolvarea – înființarea unui Serviciu de Salubrizare
Având în vedere cele de mai sus, se preconizează că atribuirea contractului către un operator de gestionare a deșeurilor va mai dura o perioadă considerabilă de timp. Punerea în operare a stațiilor a fost afectată de prelungirea procesului de selectare a unui operator, iar imposibilitatea utilizării infrastructurii construite determină probleme majore pentru instituțiile implicate și populaţia judeţului Dolj.
Pentru rezolvarea temporară a acestui tip de situație, care se întâlnește și în alte județe, Ministerul Fondurilor Europene a propus soluții printr-un Memorandum care vizează punerea în funcțiune a instalaţiilor realizate prin proiectele finanțate prin POIM 2014-2020. Măsura luată de CJ Dolj a fost cea de înființare a unui Serviciu de Salubrizare.
Serviciul de Salubrizare a fost înființat în 2019
Serviciul Public de Salubrizare al Județului Dolj a fost înființat prin Hotărârea Consiliului Județean Dolj nr. 231 din 31.10.2019, ca entitate publică cu personalitate juridică, având ca obiect de activitate tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase.
Este entitate publică subordonată Consiliului Județean Dolj, iar activitatea acesteia va fi coordonată de președintele Consiliului Județean Dolj.
Serviciul va desfășura următoarele activități: organizarea prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor; operarea/administrarea stațiilor de transfer pentru deșeurile municipale și deșeurile similare; sortarea deșeurilor municipale și a deșeurilor similare în stațiile de sortare; organizarea tratării mecano-biologice a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare; administrarea depozitelor de deșeuri și/sau a instalațiilor de eliminare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare.
Serviciul nu are nici un angajat
Pentru început, acest Serviciu va avea 56 de angajaţi. În anii următori, numărul acestora va creşte până la 196. Consiliul Judeţean Dolj va aloca Serviciului suma de 7.546 mii lei pentru finanţarea activităţii. La acest moment, conducerea Serviciului a fost delegată directorului adjunct, Aurel Dincă, de la ADI ECODOLJ. Nu are însă nici un angajat fiindcă, din cauza stării de urgență, respectiv alertă, concursurile au fost suspendate.