În ciuda faptului că pandemia de coronavirus a afectat activitatea agenților economici, în prezent, în județul Gorj, rata șomajului este în scădere.
Ultimele date furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj arată că în ultima lună a fost înregistrat cel mai mic procent de șomeri de când se înregistrează date statistice în domeniul pieței muncii.
Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, a declarat că agenții economici au profitat din plin de măsurile economice luate în perioada pandemiei de coronavirus. Este vorba în principal de trimiterea angajaților în șomaj tehnic. Astfel, foarte mulți angajați care ar fi trebuit să fie concediați din lipsă de activitate sau de comenzi au fost trimiși în șomaj tehnic. În acest fel au fost salvate mii de locuri de muncă.
Tendința din luna martie este de scădere a ratei șomajului. În momentul de față, aceasta este de 2,66%, aferentă unui număr de 3.612 persoane. Din total, sunt 1.811 șomeri indemnizați, iar diferența – șomeri neindemnizați.
Peste 32 de milioane de lei pentru șomajul tehnic
Romeo Chiriac a mai spus că până în momentul de față a fost virată în contul agenților economici suma de peste 32 de milioane de lei. Este vorba de indemnizații pentru acordarea șomajului tehnic.
„Agenții economici nu au mai disponibilizat muncitorii și au apelat la măsurile oferite de Ministerul Muncii. Sunt facilitățile cunoscute, precum șomajul tehnic. A fost un ajutor însemnat acordat de stat. Cea mai mare sumă plătită din totalul de 32 de milioane de lei a fost pe luna aprilie, respectiv 26 de milioane de lei. Pentru luna mai, încă nu am terminat de făcut plățile pentru că încă se mai pot depune documente din partea firmelor care au avut în mai angajați în șomaj tehnic. Pe mai am făcut până la jumătatea lunii iunie plăți de 4,5 milioane de lei, dar o să vină să depună documentele Complexul Energetic Oltenia. Compania a avut în mai peste 11.000 de angajați în șomaj tehnic. Așadar, o să avem de plătit o sumă mare și pe mai.
O altă măsură de menținere a salariaților în câmpul muncii este plata a 41,5% din salariu pentru următoarele trei luni, dacă agentul economic a avut salariați în întrerupere de activitate. Ajutorul se acordă dacă angajatul este păstrat în câmpul muncii până la finalul acestui an“, a spus Romeo Chiriac, șeful Agenției Județene petnru Ocuparea Forței de Muncă Gorj.
A scăzut numărul contractelor de muncă suspendate
Potrivit reprezentaților Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, numărul contractelor de muncă suspendate este în scădere. Astfel, dacă în urmă cu o lună și jumătate numărul contractelor de muncă suspendate se apropia de 10.000, în prezent mai sunt doar 2.638 de contracte suspendate.
Din total, 2.592 sunt contracte încheiate pe perioadă nedeterminată. Conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, în prezent sunt activi în Gorj 64.874 de salariați. Totodată, până acum, în luna iunie, un singur angajator din Gorj a notificat Inspectoratul Teritorial de Muncă cu privire la o concediere colectivă. Astfel, 39 de muncitori au rămas fără serviciu.