Pandemia de COVID-19 a dus la creşterea numărului de persoane vulnerabile la traficul de fiinţe umane, a declarat joi secretarul de stat american Mike Pompeo, în prezentarea raportului anual al Departamentului de Stat cu privire la traficul de persoane, transmite Agerpres, citând Reuters.
‘Instabilitatea şi lipsa accesului la servicii esenţiale, aspecte cauzate de pandemie, înseamnă că numărul persoanelor vulnerabile la exploatare de către traficanţi creşte rapid”, a spus Pompeo.
Raportul menţine China, o ţintă constantă a criticilor lui Mike Pompeo, pe cea mai de jos treaptă şi evidenţiază încă o dată folosirea pe scară largă a muncii forţate, inclusiv prin ceea ce SUA şi organizaţii pentru drepturile omului susţin că este detenţia, în lagăre, a peste un milion de musulmani minoritari.
Documentul menţionează că Beijingul şi-a extins această campanie şi în alte provincii şi a început să o aplice şi altor minorităţi religioase. China respinge acuzaţiile şi afirmă că taberele respective oferă pregătire profesională şi sunt necesare pentru a combate extremismul.
De asemenea, raportul analizează situaţia din Hong Kong care, la fel ca Pakistanul, a fost retrogradat în categoria a 2-a, formată din ţările care merită o atenţie specială, întrucât nu a reuşit să pună în aplicare o legislaţie de incriminare completă a traficului de persoane.
În aceeaşi categorie a 2-a a fost inclusă Arabia Saudită, care anul trecut fusese plasată pe lista ţărilor care nu au reuşit să îndeplinească standardele minime prevăzute de SUA în domeniul combaterii traficului de persoane.
Afganistanul şi Nicaragua au căzut în acest an în categoria a 3-a, cea mai de jos, ceea ce le poate aduce restricţii asupra asistenţei non-umanitare şi necomerciale din partea Washingtonului. O decizie în acest sens poate fi luată de către preşedintele SUA.