Autoritățile din Rovinari și conducerea Complexului Energetic Oltenia nu se înțeleg în ceea ce privește demararea unei investiții la marginea orașului.
De o jumătate de an se încearcă ridicarea unei fabrici de gips carton la Rovinari, după modelul celei construite de un întreprinzător privat la Turceni, lângă Termocentrala din zonă. Materia primă, respectiv slamul dens, este asigurată de către Complexul Energetic Oltenia. Materialul respectiv rezultă în urma procesului de producție a energiei electrice, respectiv după eliminarea gazelor de ardere.
Și la Rovinari un investitor s-a arătat interesat să deschidă o fabrică de gips carton, similară celei de la Turceni. De o jumătate de an proiectul este blocat pentru că investitorii și primărie vor același tip de contract de frunizare a materiei prime ca la Turceni. Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia nu au oferit încă un răspuns.
Vrea să organizeze un protest la marginea orașului
Primarul din Rovinari, Robert Filip, a declarat că, dacă în perioada următoare nu se va ajunge la o înțelege cu privire la construirea fabricii, va trece la proteste. Acestea vor avea loc pe terenul unde ar trebui să fie construit obiectivul.
„Nu cerem nimic mai mult, decât ce s-a făcut la fabrica de la Turceni. La fel să se procedeze la Rovinari. Aceleași condiții de legalitate. Singura diferență este că la Turceni este un investitor străin și la Rovinari este o companie românească. Am cerut un teren peste stradă de Termocentrală și am înțeles că nu se poate oferi pentru că acolo vor fi amplasate panourile fotovoltaice. Ne-am înțeles să ne fie oferit terenul fostului depozit de cărbune care a fost mutat anul trecut. Totul este în regulă cu terenul. Este pus gaj pentru un credit, dat în septembrie va fi ridicat și primăria va putea prelua terenul“, a declarat Robert Filip, edilul din Rovinari.
Varianta la pensionare
Primarul a explicat ce avantaje ar aduce deschidererea fabricii. „Până atunci trebuie să reușim să ajungem la o înțelegere. Interesul primăriei este să avem această fabrică de 40 de milioane de euro, unde vor lucra 250 – 300 de persoane. Și interesul CEO ar trebui să fie la fel pentru că până în 2025 vor pleca, prin pensionare, mii de oameni din companie. Trebuie să rămână ceva în loc. Nu iese tot județul la pensie, trebuie să continuăm activitățile economice și să generăm alternative economice. Mă văd pus în situația chiar de a organiza proteste pe terenul unde trebuie construită fabrica până vom ajunge la o înțelegere, în limitele oferite de lege. Exact ca la Turceni”, a declarat Robert Filip, edilul din Rovinari