2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANCOM: Localităţi din 19 judeţe cu risc crescut de intrare în roaming involuntar

ANCOM: Localităţi din 19 judeţe cu risc crescut de intrare în roaming involuntar

Noi localități cu risc de roaming involuntar au fost introduse pe harta Aisemnal.ro, anunță ANCOM. Când călătoresc într-o zonă de graniță, cetățenii e bine să fie atenți la mesajele venite din partea operatorului în rețeaua căruia se află.

„Pentru ca utilizatorii să știe cât mai exact care sunt zonele în care este posibil să intre în roaming involuntar, am introdus aceste localități în harta aisemnal.ro, sub formă de puncte la nivel de stradă. În acest fel, aisemnal.ro oferă acum informații atât despre nivelul semnalului, cât și despre zonele de graniță în care utilizatorii riscă să se conecteze involuntar la stațiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin și să comunice la tarifele de roaming. Vom continua campaniile de măsurare a semnalului și vom integra rezultatele, astfel încât utilizatorii să aibă acces la cele mai recente date “, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Localităţile identificate ca având un potenţial risc de intrare în roaming involuntar se găsesc în judeţele:

Arad, Bihor, Botoşani, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

Potrivit sursei citate, roamingul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.

În acest caz, utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, ar putea fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Ce putem face pentru evitarea acestui lucru:

Pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine ca utilizatorii să îşi ia măsuri de precauţie: să selecteze manual reţeaua (utilizatorii pot dezactiva opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei); să solicite operatorului activarea serviciul de roaming numai la cerere, când aceştia călătoresc în străinătate; să verifice la ce reţea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

ANCOM avertizează că utilizarea involuntară a telefonului sau tabletei în roaming nu îi scuteşte pe utilizatori de plata acestui serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS