Camera Deputaţilor a votat marţi, 30 iunie, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Anexei nr.VI a Legii-cadru nr.153/2017 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Potrivit proiectului, angajaţii din serviciile de informaţii şi alte instituţii din ssitemul naţional de securitate vor beneficia de un spor de 25% la salariu, dacă gestionează informaţii clasificate ca secret de stat.
Iniţiatorii proiectului sunt senatorul PSD Serban Nicolae, deputatul PSD Mihai Weber si deputatul ALDE Marius Gheorghe Surgent. Deputatul Weber a declarat pentru STIRIPESURSE.RO că exista o inechitate în legea existentă, pentru că angajaţi din alte instituţii care gestionau informaţii secret de stat beneficiau de acest spor, în vreme ce angajaţii instituţiilor de la care proveneau aceste informaţii nu beneficiau. Deputatul nu deţine informaţii despre numărul viitorilor beneficiari, însă afirmă că ar fi vorba de câteva sute de persoane.
Proiectul a fost respins de Senat în octombrie 2018, iar Camera Deputaţilor l-a adoptat în ciuda faptului că Guvernul nu l-a susţinut.
Forma adoptată:
Articol unic. – După articolul 15 din Anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 151 , cu următorul cuprins:
„Art. 151 . – (1) Personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare, precum şi personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate din clasa secret de stat beneficiază de un spor la salariul de bază/solda de funcţie de până la 25%, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite.
(2) Categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului prevăzut la alin. (1) se stabilesc în funcţie de locul de muncă şi certificatul/avizul de securitate deţinut, obţinut potrivit legii, precum şi de nivelul de secretizare al informaţiilor la care persoana are acces.
(3) Sporul prevăzut la alin. (1) şi indemnizaţia prevăzută la art. 18 nu se pot acorda cumulat aceleiaşi persoane.”