Complexul Energetic Oltenia funcționează de miercuri cu un total de cinci grupuri energetice.
Acest lucru nu s-a mai întâmplat de la finalul ultimei ierni, înainte de debutul pandemiei de coronavirus. În ultimele patru-cinci luni, Complexul Energetic Oltenia a traversat o situație economică grea. Cererea de energie pe bază de cărbune a fost la un nivel extrem de scăzut, iar compania a fost nevoită să funcționeze cu o medie de două-trei grupuri energetice.
Cea mai puțin folosită sucursală a colosului energetic a fost cea de la Ișalnița. De altfel, și în momentul de față, Termocentrala de la Ișalnița este închisă și nu mai produce vreun megawatt pentru Sistemul Energetic Național. Potrivit reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, în prezent sunt în funcțiune Termocentralele din Rovinari, Turceni și Craiova.
Cinci grupuri de la 1 iulie
Din data de 1 iulie, CEO funcționează cu grupurile energetice numerele 3 și 4 de la Termocentrala Rovinari. La Termocentrala Turceni sunt în funcțiune blocurile energetice numerele 3 și 5. De asemenea, la Craiova 2 este funcţional grupul energetic numărul 1.
Compania a ajuns, în premieră față de ultimele luni, cu producția la aproape 1.300 de MW. Conform conducerii Complexului Energetic Oltenia, din această lună este în vigoare un contract de livrare de energie electrică de aproximativ 300-400 MW.
Astfel, sunt șanse ca în săptămânile următoare să mai fie puse în funcțiune unul sau chiar două blocuri energetice, mai ales dacă temperaturile vor crește și se va instala canicula. În acest context s-ar putea vorbi de o creștere a consumului de energie electrică la nivel național. CEO a recuperat tot timpul la capitolul vânzări, în perioadele de secetă. Rămâne însă de văzut și la ce prețuri va fi vândută energia pe bază de cărbune.
Plan de restructurare de 7,2 milioane de lei
Este de precizat că la nivelul Complexului Energetic Oltenia urmează să fie implementat încă din acest an un Plan de restructurare și decarbonare. Acesta va fi valabil până în anul 2025. Valoarea investițiilor și a sumelor care vor fi cheltuite la nivelul CEO în următorii cinci ani va fi de 7,2 miliarde de lei. Suma a fost anunțată în Planul național de investiții și relansare economică prezentat miercuri de autoritățile centrale.
Astfel, la nivelul Complexului Energetic Oltenia urmează să fie implementate o serie de măsuri care ar avea ca efect eficientizarea activității. Până în 2025 va scădea numărul de salariați de la 12.800 la 7.800. Acest lucru va fi posibil prin ieșirea naturală la pensie a aproximativ 5.000 de mineri și energeticieni.
Vârsta medie a salariților Complexului Energetic Oltenia se apropie de 51 de ani. Angajații care au condiții speciale și deosebite se pot pensiona la 55 de ani. Aşadar, va urma o reducere a numărului de salariați.
Închideri de capacități și investiții
De asemenea, până în 2027, vor fi închise patru cariere miniere din Gorj și Mehedinți. În plus, Complexul Energetic Oltenia va trece trei grupuri energetice de pe cărbune pe gaze naturale. Este vorba de blocuri energetice de la Termocentralele din Dolj și de la Turceni, din județul Gorj.
Vor mai fi amenajate parcuri fotovoltaice la Rovinari, cu o putere totală de 300 MW. O parte din suma de 7,2 miliarde de lei va fi folosită și pentru plata certificatelor de CO2 la CEO în următorii ani. În urma implementării Planului de restructurare și decarbonare la CEO se urmărește scăderea numărului de certificate de CO2 pe care compania este obligată să le plătească an de an.
Complexul Energetic Oltenia este o companie deținută de Ministerul Economiei, în procent de peste 77%. Un alt acționar este Fondul Proprietatea cu 21%. Mai sunt doi acționari mici: Electrocentrale Grup și Închideri și Conservare Mine.