UE ar putea condiționa accesul la fondurile pentru refacerea economică după criza COVID-19 de forța statului de drept din țările membre. Miza este uriașă: 2 trilioane de euro. Iar România se află pe lista statelor care au mari emoții.
Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparenta, Vera Jourova, a susținut, într-o discuție cu miniștrii de justiție din UE, ca fondurile europene, inclusiv pentru combaterea COVID-19, ar trebui condiționați de situația statului de drept și de lupta împotriva corupției.
Țările Uniunii Europene ar trebui să obțină bani din bugetul comunitar și fondul de recuperare COVID-19 doar dacă au instanțe puternice și garanții solide împotriva corupției, a declarat luni un înalt oficial, care a lansat și un avertisment clar către Polonia și Ungaria, printre altele, scrie Reuters.
Avertismente au fost îndrepate și către România, unde corupția și sărăcia reprezintă probleme constante, încă de la aderarea sa la UE.
Cei 27 de lideri naționali ai UE se întâlnesc săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a discuta despre cum vor fi distribuite cele peste 2 trilioane de euro din bugetul comun pentru 2021-27 și fondurile suplimentare pentru a ajuta la revenirea economică pe continent, care se îndreaptă spre cea mai gravă criză din istoria sa.