Cinci milioane de persoane se află joi în izolare la domiciliu în Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia, care se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, potrivit voanews.com.
Locuitorii au primit ordin să rămână în locuinţe timp de şase săptămâni după eşecul măsurilor implementate pentru prevenirea răspândirii virusului.
Statul Victoria, a cărui capitală este Melbourne, şi-a închis miercuri toate frontierele pentru protejarea celorlalte zone din Australia, ţară care până în prezent a reuşit să controleze epidemia de COVID-19.
Cu toate acestea, miercuri, un aflux de persoane la graniţa cu statul vecin New South Wales a suscitat îngrijorări cu privire la riscul de răspândire a virusului. ″Câteva cazuri din Victoria (pot) amplifica″ situaţia ″într-o epidemie greu de controlat″, a declarat specialista în epidemiologie Mary-Louise McLaws pentru canalul ABC.
Premierul statului New South Wales, Gladys Berejiklian, a anunţat că două cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Albury, oraş situat la graniţa cu statul Victoria.
În Melbourne, noile măsuri de izolare la domiciliu vor avea consecinţe economice grave şi se estimează că ar putea costa până la 1 miliard de dolari australieni (615 milioane de euro) pe săptămână.
De asemenea, autorităţile sunt îngrijorate cu privire la consecinţele asupra sănătăţii mintale a locuitorilor în timpul noilor restricţii, primele fiind ridicate în urmă cu doar câteva săptămâni.
Restaurantele şi cafenelele vor putea servi doar în regim de take-away, în timp ce sălile de sport şi cinematografele sunt obligate să se închidă din nou.
Campanii de testare
Autorităţile aşteaptă rezultatele unei campanii de depistare pe scară largă, desfăşurată în blocuri de locuinţe sociale unde trăiesc aproximativ 3.000 de persoane. Într-unul dintre aceste blocuri a apărut un focar epidemic, iar locuitorii au primit ordin sâmbătă să rămână în case lor timp de cinci zile.
Angajaţi guvernamentali merg, de asemenea, din uşă în uşă în Melbourne pentru a-i încuraja pe locuitori să se testeze. Circa 10.000 de persoane au refuzat să se testeze după ce au citit informaţii false pe reţelele sociale, notează AFP.
Poliţia şi armata păzesc zeci de puncte de trecere spre alte state australiene, alături de dronele şi avioanele mobilizate pentru supraveghere.
Săptămâna trecută, circa 30 de cartiere din Melbourne au fost plasate în izolare, o măsură care a afectat peste 300.000 de rezidenţi. Restricţia urmează să rămână în vigoare până la 29 iulie. De atunci, restricţia s-a extins şi la alte cartiere ale oraşului.
Australia, cu o populaţie de 25 de milioane, a înregistrat puţin sub 9.000 de cazuri de coronavirus şi 106 de decese.
În afara statului Victoria au fost consemnate puţine cazuri noi de infectare, majoritatea persoanelor depistate pozitiv fiind călători reveniţi din străinătate, care trebuie să rămână în carantină în hoteluri la întoarcere.