Mai multe grupuri civice condamnă decizia DIICOT de a clasa din dosarul 10 august acea parte care se referă la acuzațiile aduse conducerii Jandarmieriei. Decizia i-ar exonera pe ”comandanţii forţelor de ordine de răspunderea asupra unor fapte documentate în plângerile celor peste 700 de reclamanţi, fapte care nu aveau cum să se producă fără aportul direct” al acestora, spun reprezentanții a 27 de grupuri civice.
DIICOT susține, în ordonanța de clasare a dosarului 10 august, că victimele colaterale ale violențelor din timpul protestului nu au fost chiar ‘’victime inocente’’. Ar fi dat dovadă de complicitate morală la cele întâmplate, pentru că manifestanții pașnici nu s-ar fi delimitat de cei violenți, ba chiar s-ar fi amuzat când unii protestatari aruncau cu sticle și pietre spre jandarmi.
Totuși, filmări făcute în timpul protestelor din 10 august și care acum sunt probe în dosar îi înfățișează pe unii protestatari cu mâinile ridicate când se apropie jandarmii, iar aceștia ripostează cu bastoanele.
DIICOT invocă dispoziții ale Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a justifica utilizarea forței de către jandarmi și precizează că gestionarea situației nu se putea face atunci decât prin citez ‘’mai stricta aplicare a legii’’ .
27 de grupuri civice caută acum soluții pentru a contesta în instanță decizia DIICOT de clasare a dosarului 10 august.