Clopotele au bătut în Hiroshima, Japonia, pentru a marca 75 de ani de la căderea primei bombe atomice din lume. La 6 august 1945, un bombardier american a aruncat bomba de uraniu deasupra orașului, ucigând aproximativ 140.000 de oameni. Trei zile mai târziu, a doua armă nucleară a fost aruncată pe Nagasaki. Două săptămâni mai târziu Japonia s-a predat, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.
Japonia a comemorat joi primul atac nuclear din istorie, care a avut loc în urmă cu 75 de ani la 6 august 1945 la Hiroshima, în contextul particular al pandemiei de coronavirus ce a forţat limitarea în acest an a omagiilor aduse victimelor, potrivit BBC.
Supravieţuitori ai bombei atomice, descendenţi ai victimelor, prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi câţiva reprezentanţi oficiali străini au participat la principala ceremonie de comemorare, la începutul dimineţii la Hiroshima (vestul Japoniei), majoritatea purtând măşti.
Marele public, pe de altă parte, nu a fost invitat la eveniment din cauza COVID-19 şi a trebuit să se mulţumească să urmărească ceremonia online.
Alte evenimente au fost complet anulate, inclusiv ceremonia lumânărilor plutitoare de la Hiroshima, de la căderea nopţii în fiecare 6 august în memoria victimelor.
O rugăciune tăcută a avut loc la ora locală 8.15 (miercuri 23.15 GMT), marcând momentul exact când bomba atomică a explodat pe cerul Hiroshimei în urmă cu 75 de ani.
Dar evenimentele memoriale au fost reduse anul acesta din cauza pandemiei. Joi devreme, prim-ministrul japonez Shinzo Abe și primarul orașului Hiroshima s-au alăturat supraviețuitorilor și descendenților bombei din Parcul Păcii din oraș. Parcul este de obicei plin cu mii de oameni pentru aniversare, dar prezența a fost redusă semnificativ în acest an, cu scaune distanțate și majoritatea participanților purtând măști.