4.5 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele de repartitoare nu mai fac citiri din toamnă

Firmele de repartitoare nu mai fac citiri din toamnă

Craiovenii care au montate repartitoare de costuri pe caloriferele din apartament au fost atenţionaţi de firmele de repartitoare să-şi monteze aparate cu citire radio. Actuala situaţie este un motiv în plus să-i determine pe craioveni să înlocuiască vechile repartitoare optice cu cele cu citire la distanţă. Reprezentanţii firmelor de repartitoare spun că în viitorul sezon rece nu vor mai intra în apartamentele abonaţilor, să facă citirea repartitoarelor. Locatarii vor fi nevoiţi să citească singuri aparatele şi să transmită citirea, în caz contrar vor fi trecuţi la pauşal.

Proprietarii care încă nu şi-au montat repartitoare cu citire radio sunt avertizaţi de firmele de repartitoare, că din toamnă îşi citesc singuri aparatele. Aceeaşi situaţie a fost şi la închiderea sezonului rece 2019-2020. Atunci, firmele au întrerupt citirea din cauza stării de urgenţă şi le-au transmis locatarilor să dea citirile telefonic sau prin alte mijoace online. Unii dintre craioveni au neglijat şi s-au trezit că sunt trecuţi cu un consum necontorizat.

Repartitor cu citire radio

„Noi avem puţine blocuri care au rămas cu repartitoare optice. 95% dintre abonaţi au optat pentru repartitoarele cu citire radio. Cu toate acestea am avut probleme la sfârşitul sezonului, când a fost starea de urgenţă. Atunci le-am cerut proprietarilor să ne transmită citirile. Le-am pus la dispoziţie toate mijloacele.

Oamenii nu au dat importanţă şi nu au citit anunţurile , nu ne-au transmis citirile. Rezultatul a fost că, s-au trezit în pauşal şi s-au scandalizat. Acum oamenii vin pentru regularizări. De aceea, am insistat că este bine să schimbe aceste repartitoare. Dacă nu îşi schimbă repartitoarele , noi nu le mai facem citirea din toamnă . Noi vom face doare acele verificări, din trei în trei luni. Dacă nu-i găsim acasă pentru verificări, intră în pauşal”,

spune Cătălin Popescu, reprezentant Techem.

Repartitor

„Recomandăm proprietarilor să meargă pe repartitoare cu citire radio. Majoritatea abonaţilor noştri au renunţat la cele optice. În perioada de urgenţă s-a mers pe autocitire. Acolo unde au apărut diferenţe la final s-a făcut regularizarea. Noi intrăm în apartamente, dacă ni se permite. Este de preferat să-şi monteze repartitoare cu citire radio. Vom face şi verificări periodice. În blocurile turn , avem montate în casa scării aparate care înregistrează consumul fiecărui repartitor şi ni-l transmite la sediu”,

a spus Mariela Florescu, reprezentanta firmei Ista.

Firmele nu pot obliga locatarii să-şi schimbe vechile repartiotoare

Totuşi, dacă firmele de repartitoare acceptă ca proprietarii să dea singuri citirea, nu este clar de ce acestea spun că trebuie înlocuite vechile repartitoare ? Rămâne la latitudinea proprietarilor dacă îşi vor monta noile aparate sau rămân cu repartitoarele optice. Sunt proprietari care nu-şi permit financiar să suporte costurile înlocuirii repartitoarelor. În acest caz firmele nu pot obliga locatarii să facă nişte cheltuieli în plus. Cel mult, locatarii vor fi obligaţi să dea lunar citirile pentru un calcul corect.

Repartitoarele obligatorii din 2016

Este cunoscut faptul că Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, montarea repartitoarelor este obligatorie.


” În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar și proporțional în raport cu economiile de energie potențiale, consumatorii finali de energie electrică, gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră sunt dotați cu contoare individuale la prețuri competitive, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali și care furnizează informații despre timpul efectiv de utilizare.
În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte.

În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul centralizat sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice la nivel de scară/bloc, repartizarea consumului de energie termică pentru încălzire/răcire și/sau apă caldă se face în baza normelor tehnice elaborate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Normele includ modalități de repartizare a consumului de energie termică aferent”, art. 10 alin 5/ Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

Anunţ

Costuri

Montarea repartitoarelor costă 70 de lei plus TVA/calorifer. Proprietarul poate plăti 50% din cost la montaj şi 50% în termen de 30 de zile de la montarea repartitoarelor. În acest preţ este inclusă şi inventarierea corpurilor de încălzire dintr-un apartament

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS