7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEnergia electrică din Oltenia, preluată de australieni?

Energia electrică din Oltenia, preluată de australieni?

Mai multe companii intrnaționale se luptă pentru preluarea activelor din românia ale grupului CEZ. Printre competitori se află și un consorțiu românesc de stat, format din Electrica, Hidroelectrica și SAPE. Favorit însă se pare că este un fond de investiții din Australia.

Grupul CEZ, furnizorul de energie electrică în Oltenia, a anunțat în toamna anului trecut că intenționează să-și vândă activele deținute în România. Anunțul a apărut în Financial Times și a stârnit interesul mai multor giganți de pe piața de energie. Cel puțin 40 de firme și-au exprimat interesul în prima fază pentru activele companiei, iar în cele din urmă au rămas zece competitori.

În cursă s-a înscris și un consorțiu de stat românesc, format din Hidroelectrica, Electrica și SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie), care ar vrea să recupereze astfel o parte importantă a sistemului energetic românesc. Prețul cerut de cehi depășește un miliard de euro, spun sursele noastre. Nu este vorba doar despre fosta Electrica Oltenia, societatea de distribuție și furnizare a energiei în zona noastră, ci și despre parcul de eoliene din Dobrogea al CEZ, unul dintre cele mai mari din Europa. Sistemul de distribuție din Oltenia este unul dintre cele mai interesante active.

Australienii, favoriți

Cu o lungime a rețelei de peste 79.000 km și 1,5 milioane de locuri de consum, compania a distribuit în 2018 circa 6,8 Twh de energie. Distribuție Oltenia ar administra o bază de active de 490 de milioane de euro. Distribuție Oltenia este evaluată la 385 de milioane de euro, conform mai multor surse. CEZ Vânzare este evaluată și ea la 18,6 milioane de euro, iar CEZ România este cotată și ea la 8,25 milioane de euro. În luna iunie, Electrica SA și-a anunțat acționarii că intenționează să intre în cursa pentru activele CEZ, alături de Hidroelectrica și SAPE.

În cursă ar mai fi, conform presei, ungurii de la MVM și austriecii de la OMV. Totuși, un competitor puternic, favorit se pare la ora actuală ar fi un fond australian de investiții, Maquire Infrastructure and Real Assets (MIRA). MIRA administrează circa 50 de fonduri de investiții publice și private și are active sub administrare de peste 105 miliarde de dolari. MIRA este interesată și de E.ON România, după ce, în 2014, a cumpărat afacerile acestei companii din Spania și Portugalia, pentru 2,5 miliarde de euro.

CEZ nu se grăbește

Pe de altă parte, grupul CEZ a precizat recent că nu este presat de timp în procesul de retragere de pe piața din România și ar putea îngheța vânzarea activelor dacă nu obține prețul dorit. Declarațiile au fost făcute de Ondrej Safar, country manager CEZ Romania, la o întâlnire recentă cu presa. „Nu auntem presați să vindem la orice preț. Se poate ajunge și la situația în care înghețăm procesul la un moment dat, dacă la acel punct ofertele nu sunt suficient de atractive. Dar acest lucru nu va duce la schimbarea strategiei, vom relua procesul mai târziu“, a precizat șeful CEZ România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS