4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProprietarii, obligaţi să deblocheze toate uşile blocurilor

Proprietarii, obligaţi să deblocheze toate uşile blocurilor

Asociaţiile de proprietari din Craiova care au în componenţă blocuri cu două căi de acces sunt obligate să ţină ambele uşi disponibile pentru evacuare, în caz de incendiu. Lacătele, punctele de sudură sau orice alte lucruri care blochează accesul trebuie înlăturate.

În Craiova, există o serie de scări de bloc unde proprietarii, cu acordul administratorilor, fie au blocat sau au închis uşile de acces din spatele blocurilor respective. Este evident faptul că în această situaţie riscurile în caz de incendiu, cutremur sau altă calamitate ce presupune evacuarea urgentă a locatarilor sunt enorme. În conformitate cu prevederile art. 107, litera B din Normele generale de apărare împotriva incendiilor aprobate prin OMAI nr. 163 din 2007 pentru asigurarea condiţiilor de evacuare şi salvare a utilizatorilor în siguranţă, în caz de incendiu, căile de evacuare se păstrează libere şi în stare de utilizare la parametri la care au fost proiectate şi realizate. Conform art. 110, al. 1 din Normele generale de apărare împotriva incendiilor, se interzice blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită.

Se interzice blocarea căilor de acces în bloc


Numai la solicitarea locatarilor, o echipă din cadrul ISU Dolj vine la faţa locului, constată neregula şi întocmeşte un act prin care i se aduce la cunoştinţă proprietarului/proprietarilor care a(u) blocat căile de acces respective să le elibereze în cel mai scurt timp posibil, dacă se poate pe loc.
În cazul nerespectării măsurii dispuse, persoana/persoanele în cauză sunt sancţionate contravenţional, cu amendă între 500 şi 1000 lei sau între 1000 şi 2500 lei, în funcţie de gravitatea constatată, ne-a precizat Tania Vîlceanu– purtător de cuvânt – ISU „Oltenia” Dolj

Uși încuiate cu lacătul

Ușă secundară de acces în bloc

Într-o astfel de situaţie se găseau blocurile R4 şi R5 de pe Calea Bucureşti. Ambele condominii aveau intrările secundare blocate. În urmă cu ceva timp în unul dintre blocuri a izbucnit un incendiu. Pompierii veniţi la faţa locului au găsit uşile secundare de acces blocate. Asociaţia de proprietari a fost avertizată să elibereze cele două căi de acces, în caz contrar riscă să fie amendată.

„Uşile din spatele blocurilor, uşile secundare erau blocate. Una era încuiată cu un lacăt. Alta era prinsă cu un şurub. Cu ceva timp în urmă noi am avut un incendiu, într- unul dintre blocuri. Atunci echipele de intervenţie de la ISU ne-au avertizat să deblocăm cele două căi de acces. Prin urmare am vorbit cu locatarii şi am decis să deblocăm cele două uşi. Am luat legătura cu o firmă care montează interfoane. Am montat la ambele uşi câte un interfon, ca să fie asigurate, iar proprietarii să le folosească cu uşurinţă. Mai bine dai 1.000 de lei şi montezi interfon, decât o amendă de 500 sau 1.000 de lei”,

a spus Aurelian Păduraru, preşedintele Asociaţiei de proprietari R4-R5, Calea Bucureşti.

Calea secundară de acces în bloc, transformată în spaţiu de depozitare

Ușă de acces în bloc

În asociaţia 17 din Brazda lui Novac, şase blocuri aveau căile secundare de acces blocate. Locatarii ţineau, în spaţiul din faţa uşii, care dă către saptele blocului, depozitate fel şi fel de lucruri vechi. Luaţi la întrebări de ISU, reprezentanţii asociaţiei de proprietari au fost nevoiţi să deschidă uşile.

” Noi am deblocat aceste uşi, fiindcă ne-au avertizat cei de la ISU. Uşile din spate erau blocate cu tot felul de lucruri vechi, calorifere, mobilă, cutii. Am discutat cu locatarii şi am eliberat căile de acces de acele mizerii. Ca să nu fie discuţii, am montat interfon. Aşa, proprietarii nu pot spune că această uşă rămâne deschisă, că nu este asigurată. Am chemat o firmă în domeniu. Aceasta a montat interfon de acces, cu yală, cu amortizor, cu cartelă. Am dat peste 1.000 de lei, dar locatarii au siguranţă. Nu mai avem probleme nici cu ISU, nici în cazul vreunui incendiu”,

a spus Ion Poenaru, preşedintele Asociaţiei de proprietari.

Uşa din spate, asigurată cu interfon

Ușa blocului securizată cu interfon

„Mai multe asociaţii de proprietari din Craiova ne-au contactat, aveau nevoie să le montăm dispozitive control acces cu cartelă la uşile secundare de acces în bloc. Sunt asociaţii de proprietari din cartierul Calea Bucureşti, din Brazda lui Novac, din Rovine. Este vorba de blocuri care au câte două intrări, iar uşile din spate erau blocate. Preşedinţii de asociaţii mi-au explicat că au fost avertizaţi de cei de la ISU că este obligatoriu să ţină ambele căi de acces, respectiv evacuare funcţionale.

Există un Normativ de apărare împotriva incendiilor, au explicat aceştia. Firma mea nu a făcut altceva decât să monteze interfoanele la intrările secundare. Astfel intrarea este asigurată şi vor avea acces doar proprietarii. Montăm întreg sistemul,amortizor hidraulic pentru închiderea automată a ușii, dispozitiv de acces cu cartelă și yală electromagnetică. Apoi le furnizăm cartelele necesare accesului în bloc”, spune Ionuţ Băloi, reprezentant firmă montaj interfoane, Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS