4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum a izbucnit focarul Covid de la Căminul de Bătrâni. Grave erori ale autorităţilor

Cum a izbucnit focarul Covid de la Căminul de Bătrâni. Grave erori ale autorităţilor

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. Cum a fost posibil? Printr-un şir întreg de greşeli ale autorităţilor. Instituţiile îşi demonstrează din nou incapacitatea de a lua nişte măsuri care să ţină în frâu, în mod real, epidemia. Angajaţii căminului intrau în tură testaţi, dar fără să se aştepte rezultatul testului.
După ce în data de 24 iulie fuseseră depistate 24 de cazuri pozitive, în urma testărilor periodice autorităţile au constatat că focarul a luat proporţii uriaşe. Alte 100 de persoane s-au infectat, deşi măsurile luate de autorităţi după apariţia primelor cazuri ar fi trebuit să ţină lucrurile sub control.

O situaţie scăpată de sub control, cu rezultat inevitabil

Focarul de la Căminul pentru Persoane Vârstnice este oglinda tristă a unei situaţii pe care autorităţile nu au fost capabile să o controleze. Iar problemele care au dus la acest rezultat catastrofal sunt multe.
Pe de o parte, aflăm cu stupoare că măsurile de protecţie din centrele de îngrijire, cu testarea de două ori pe lună a personalului, este din start pusă în practică prost. Beneficiarii şi personalul sunt testaţi din două în două săptămâni. Personalul lucrează în ture, 14 zile în cămin, 14 zile acasă.

Dar degeaba este testat personalul la fiecare două săptămâni, din moment ce angajaţii care ies din tură se duc acasă ÎNAINTE de a veni rezultatele, iar cei care intră în tură încep să lucreze tot ÎNAINTE să ştie dacă sunt sau nu pozitivi. Se explică, astfel, cu uşurinţă, cum a fost posibilă izbucnirea focarului. Un angajat infectat putea lejer să împrăştie virusul în orele sau ziua în care intra pe tură, până să îi vină rezultatul.
Directorul admite că aşa se întâmplau lucrurile, deşi încearcă să dreagă busuiocul spunând că rezultatele veneau în 24 de ore şi mai puteai izola angajatul undeva. Angajaţii spun, însă, clar că intrau în tură după test, fără să se aştepte rezultatul.

„Înainte îi testam în ziua în care veneau la serviciu şi rezultatul venea în 24 de ore. Îi mai ţii pe ceilalţi peste program, îi mai separi, până vin rezultatele”, spune Giurcă. Dar este contrazis de mărturiile unei angajate: „Intram aşa în tură, imediat după test.”

Au schimbat regula, dar rezultatele au întârziat cu zilele

Am întrebat la DSP cum se procedează cu testele. Purtătorul de cuvânt ne-a transmis că „Trebuie să existe o planificare făcută de angajator. Când intră în tură, angajatul trebuie să aibă testul făcut”, ne spune Popescu. Dar Giurcă declară „Nu am avut aşa ceva. Ne-au testat în ziua în care am venit la serviciu. Acum am înţeles că vor să facem înainte. Luna asta am făcut pe 5, pe 10 trebuia să vină angajaţii la serviciu. Şi au intrat în tură fără să fi venit rezultatele”.

Unde s-a produs greşeala iniţială, a testării tardive, cu intrarea în tură imediat după recoltare? Directorul căminului dă de înţeles că la DSP, mai ales că au fost verificări amănunţite. Dar declaraţia purtătorului de cuvânt al DSP dă de înţeles că DSP-ul aruncă responsabilitatea pe angajator.

După prima eroare, care ar fi putut fi cauza debutului acestui focar, în august, la următoarea testare, vine altă problemă gravă. Deşi instituţiile se prind că rezultatele testelor ar trebui să vină înainte ca angajaţii să intre în contact cu rezidenţii şi fac testele cu 5 zile înainte de schimbul de tură, rezultatele întârzie peste o săptămână. Aşa că oamenii intră sau ies din tură cu Covid. Infectare la liber.

Problematic este şi că, în cazul centrelor de îngrijire, contacţii de serviciu ai celor pozitivi nu sunt trimişi în izolare, ci continuă să muncească. „Contacţii nu mai stau izolaţi, poartă echipament de protecţie şi lucrează, aceasta e regula în unităţile de îngrijire”, spune Ştefan Popescu.
Aşadar, dacă au apucat să ia virusul, ei pot deveni contagioşi pentru ceilalţi, iar focarul se extinde.

Oamenii aşteaptă… să se infecteze

Angajaţii reclamă condiţii de groază şi spun că focarul nu va fi stopat până nu se vor infecta toţi. Iar cei responsabili îşi pasează vina.
Conducerea căminului acuză Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj că a întârziat rezultatele testelor peste o săptămână. DSP aruncă vina pe laboratoarele sufocate de cereri. Prefectul Nicuşor Roşca iese în faţa DSP Dolj ca să transmită nişte cifre deja comunicate, pe care oricum nu le cunoaşte prea bine, astfel încât are nevoie de sufleor.

În acest timp, angajaţii se plâng că dorm pe paturile în care au stat bolnavi Covid, că sunt consemnaţi în focar 14 zile, apoi trimişi acasă, la familie, de unde ajung, în cele din urmă, cu izoleta la spital. Iar bătrânii rămân, uşor-uşpor, ai nimănui.

„Pacienţii rămân fără îngrijire la pat. Ni se dau 5 minute pentru a îngriji un bolnav. E imposibil aşa ceva! Avem câte 140-150 bolnavi. O asistentă şi 5 infirmiere, 12 ore pe zi. Bieţii bătrâni sunt victime colaterale. Stăm la 40 de grade, murim de cald. De ce nu au relocat pacienţii negativi? Să îi fi dus undeva, să îi fi scos din focar!” povesteşte sub anonimat, o angajată.

„Izolarea nu s-a făcut cum trebuia. Trebuie să fie asigurate spaţii distincte pentru personal. Şi cum faci dezinfecţie cu bolnavul în salon? Colege de-ale mele au stat pe o scară cu bolnav Covid. O să rămână în scurt timp fără personal, aşteptăm să ne infectăm”, adaugă femeia.

Directorul căminului: Vina e la DSP

Directorul căminului, Valentin Giurcă, spune că nu este adevărat că nu se respectă procedurile. „Angajaţii nu stau pe paturile cu Covid, au paturi noi, cu saltele şi lenjerii noi. Sunt pe o scară a unui pavilion, carantinaţi pe câteva etaje. Au echipament, dezinfectant, tot ce le trebuie. Focarul se extinde din cauza celor de la DSP. Am testat beneficiarii şi personalul pe zilele de 5, 6 şi 7 şi încă aşteptăm rezultatele la 90 de teste! Dacă unul este pozitiv şi asimptomatic eu nu am de unde să ştiu. Înţeleg că au probleme mari cu laboratoarele, dar asta nu e problema mea. Eu trebuie să îngrijesc bolnavii, personalul intră la lucru, nu am ce să fac. Au echipamente, încercăm să îi protejăm cât putem, dar asta este. Totul e verificat şi para-verificat. Dezinfecţia se face zilnic”, spune directorul.

Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj declară că laboratoarele de analiză sunt sufocate: „Focarul e vechi, ei fac din 2 în 2 săptămâni analize şi ieri le-au venit rezultatele pentru tura aceasta. Noi le trimitem imediat la laboratoare. Dar laboratoarele sunt sufocate, nu depinde de noi. Noi trimitem la patru laboratoare şi la Bucureşti, ducem maşină în fiecare zi la Bucureşti cu probe”, precizează Ştefan Popescu.

„Am colege care au dormit doar câteva ore în 2 săptămâni”

Din perspectiva angajaţilor, conducerea comite erori pe bandă rulantă şi tratează urât personalul. „Prima dată nu au fost în stare să izoleze bolnavii, aşa cum au spus. I-au dus la spital şi după 48 de ore i-au întors înapoi şi i-au izolat pe etajul IV. După care au început să rotească personalul! Şi s-au contaminat toţi. Au început să ducă personalul pe etajul I, au dus virusul pe etajul I, stau pe paturile bolnavilor foşti Covid. Cât să speli un pat? Testele vin foarte greu. S-au testat pe 5 şi abia pe 10 au venit rezultatele. Fetele s-au dus în familie, au fost luate cu izoleta de acolo. Altele au lucrat cu bolnavii… Personal pozitiv cu bolnav negativ. Testele trebuiau să vină în maxim 24 de ore. Tu recoltezi pe 5, eu vin pe 10 la serviciu şi nici până atunci nu vine rezultatul… Am fost minţite de colegele care au recoltat că se lucrează la Bucureşti probele, de aceea vin greu, şi de fapt am înţeles că s-au lucrat aici, la noi. Nu înţelegem aceste minciuni. Şi cum se ţin probele acelea atâtea zile, în ce condiţii?”

Femeia povesteşte că o colegă a demisionat deja, pentru că nu a mai suportat condiţiile. „Au băgat personalul pe etaje, apoi au început să îl care la spital. Restul sunt în izolare la domiciliu. Noi nu mai avem viaţă de luni de zile, bolnavii nu mai au îngrijirea necesară. Am colege care nu au dormit decât câteva ore în 14 zile. Am colege speriate, care plâng.”
Angajata spune şi că parte din personal a observat primele simptome de Covid la rezidenţi după ce, la ridicarea stării de urgenţă, o parte din ei au ieşit din unitate pentru a merge la cumpărături sau la familie. Însă conducerea a bagatelizat atenţionările angajaţilor, spunând că bătrânii au răcit.

DSP Dolj enumeră măsurile luate

Specific autorităţilor, DSP Dolj emite un comunicat sec pe subiect, în care transmite că în data de 24.07.2020 a fost depistat un focar în Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Iniţial, au fost depistate 24 de cazuri pozitive Covid 19: 16 beneficiari din 270 rezidenţi şi 8 în rândul personalului de îngrijire, din 100 persoane.

Ulterior, în urma testărilor repetate s-a constatat că focarul a evoluat, astfel că la data de 12.08.2020, situaţia este următoarea: Total cazuri confirmate: 126 (100 rezidenţi și 26 personal) din care: 45 beneficiari cazuri active. 13 personal de îngrijire cazuri active, 67 persoane vindecate şi 1 deces, rezident cu comorbidităţi.

„Toate cazurile au fost cu forme uşoare sau asimptomatice de boală, rezidenţii rămânând în centrul rezidenţial, unde li s-a asigurat îngrijire medicală de către personalul medical, angajaţi ai centrului, medici, asistenţi medicali şi dacă este cazul, tratament de specialitate, prioritate având cei cu simptome. Decesul a fost înregistrat, pe 29.07.2020, la un rezident în vârstă de 87 de ani cu multiple comorbidităţi. Personalul de îngrijire pozitiv Covid 19 a fost izolat pentru evaluare clinică, paraclinică şi tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Victor Babeş din Craiova”, transmite DSP. Care continuă cu enumerarea măsurilor dispuse.
DSP ne anunţă că s-a efectuat ancheta epidemiologică şi s-a monitorizat focarul permanent, iar unitatea a fost carantinată până la închiderea focarului. Ni se mai spune că s-a făcut dezinfecţia, s-a instruit personalul să utilizeze corespunzător echipamentul, s-a dispus să existe personal de îngrijire dedicat pentru rezidenţii pozitivi, să se facă triajul epidemiologic zilnic al personalului şi monitorizarea zilnică a stării de sănătate a rezidenţilor negativi la Sars-Cov2.

Căminul de bătrâni repetă comunicatul DSP… cu greşeli

Ulterior discuţiilor telefonice cu directorul unităţii, căminul de bătrâni trimite un comunicat de presă de pe o adresă de email personală, în care reia, aproape cuvânt cu cuvânt, comunicatul transmis de DSP, numai că îl preia cu numeroase greşeli de ortografie. La final, se mai adaugă nişte măsuri în plus, precum termometrizarea şi evoluţia trecută în foaia zilnică de observaţie, sau „efectuarea frecventă a igienei mâinilor prin spălare cu apa şi săpun timp de 20 secunde, sau dezinfecţia mâinilor cu dezinfectant pe bază de alcool , prin fricţiune”, ca la o lecţie de igienă pentru clasele primare.

Dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Poliţia s-a sesizat din oficiu în cazul focarului de la căminul din Craiova şi au deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, comunicând că „poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Dolj s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că, la un cămin pentru persoane vârstnice din Craiova, mai multe persoane au fost confirmate povitiv cu virusul COVID 19. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie legală prin unitatea de parchet competentă”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS