4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE a încheiat un acord pentru a cumpăra în avans doze ale viitorului vaccin AstraZeneca

UE a încheiat un acord pentru a cumpăra în avans doze ale viitorului vaccin AstraZeneca

Uniunea Europeană a încheiat un acord să cumpere cel puțin 300 de milioane de doze ale unui potenţial vaccin anti-Covid-19 realizat de AstraZeneca, într-un prim pact care vizează o achiziție în avans, dar acest lucru ar putea să slăbească planurile Organizației Mondiale a Sănătății privind o abordare globală, relatează informează Agerpres, citând Reuters.


Comisia Europeană, care negociază din partea celor 27 de state membre, a spus că acest acord include o opțiune de a achiziționa 100 de milioane de doze suplimentare de la producătorul britanic dacă vaccinul se va dovedi sigur și eficient.
Acordul bilateral al UE este în oglindă cu mișcările Statelor Unite și al altor state bogate, unele dintre care sunt critice inițiativei OMS, și reduce și mai mult stocul potențial disponibil în cursa de a asigura vaccinuri eficiente anti-Covid.
Mișcarea se transformă în acord preliminar al UE cu AstraZeneca care a fost încheiat în iunie de către Alianța europeană incluzivă pentru un vaccin, un grup format din Franța, Germania, Italia și Olanda pentru a asigura dozele de vaccin pentru toate statele membre.

Comisia a refuzat să divulge termenii acordului său cu AstraZeneca, dar a spus că acordurile sale vizează finanțarea în avans a costurilor privind dezvoltarea vaccinurilor. Finanțarea reprezintă un avans parțial pentru a asigura vaccinurile, dar achiziția propriu-zisă va fi decisă la o scară mai largă de către fiecare stat UE.
”Acest nou acord va oferi membrilor UE opțiunea de a accesa vaccinul într-o manieră echitabilă și fără profit în timpul pandemiei”, a spus AstraZeneca într-un comunicat.
Comisia Europeană a anunţat joi că a rezervat în numele statelor membre până la 400 de milioane de doze ale unui potenţial vaccin anti-Covid-19 la care lucrează compania farmaceutică americană Johnson & Johnson.
Discuţiile exploratorii între Comisie şi Johnson & Johnson, care s-au încheiat joi, au ca scop stabilirea unui cadru în vederea unei prime achiziţii de 200 de milioane de doze, care ar putea fi urmată de o a doua achiziţie pentru o cantitate similară de doze, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de Agerpres.
Contractul avut în vedere urmează să fie negociat de Comisie şi compania americană.
Executivul european „continuă discuţii intense” cu alţi producători de vaccinuri, se mai arată în comunicat. Pe 31 iulie, Comisia Europeană a anunţat că a rezervat 300 de milioane de doze ale unui potenţial vaccin produs de laboratorul francez Sanofi.

Posibilă lovitură pentru OMS

Mișcarea UE ar putea complica eforturile OMS și GAVI, o alianță globală pentru vaccinuri, de a cumpăra doze din partea țărilor bogate sau în dezvoltare printr-o schemă separată.
Comisia a îndemnat statele UE să evite inițiativa OMS pentru că o vede prea scumpă și prea lentă, au spus oficialii UE în iulie.
Acum, Comisia spune deschis că vaccinurile cumpărate de la AstraZeneca, dar și de la alți producători, ar putea fi donate statelor mai sărace, preluând sarcina pe care o urmărește OMS.
Bruxelles-ul a spus public că schema de achiziție este complementară celei a OMS, dar în privat le-a spus statelor UE că ar putea fi probleme legale dacă se alătură programului OMS.
Bruce Aylward, consilier OMS care conduce ACT-Accelerator Hub, a minimizat temerile că acordurile bilaterale ar putea sabota mișcarea OMS.
El a spus joi că anumite țări care și-au rezervat vaccinuri pentru populație și-au exprimat de asemenea interesul să participe la programul OMS.
”Auziți multă panică cu privire la achiziții, acorduri, etc. Dar avem câteva luni pentru a lucra împreună ca o comunitate globală”, a spus el, adugând că achizițiile comune sunt o soluție ideală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS