În urmă cu cinci ani, italianul a declanşat un adevărat scandal imobiliar la Craiova. Zeci de clienţi s-au simţit păcăliţi şi au depus plângeri penale la poliţie şi parchet. Totul s-a transformat într-un mare dosar la DIICOT Craiova, peste care s-a aşternut praful.
DIICOT Craiova bate pasul pe loc în ancheta privindu-l pe omul de afaceri italian Vincenzo Ioele (Emilio). Începând cu anul 2017, GdS a relatat pe larg despre afacerile imobiliare de la Craiova ale lui Ioele, soldate cu un imens scandal. În plasa omului de afaceri au picat oameni de afaceri, funcţionari, avocaţi, judecători şi procurori. Afacerea “Romain Rolland” a fost prima despre care ziarul nostru a relatat. Pe strada amintită, aflată în buricul oraşului, firma lui Ioele a ridicat un bloc de locuinte. În schimbul terenului de sub bloc, proprietarul trebuia să primească o parte din apartamente. Lucrul acesta nu s-a întâmplat şi s-a ajuns la proces. La mijloc au fost prinşi clienţii care au cumpărat apartamente.
Afacerea “Blocul procurorilor” s-a derulat pe acelaşi patent. Emilio a construit un bloc de locuinţe tot în zona centrală a municipiului, lângă catedrala “Sf. Dumitru”. Aici a cumpărat apartamente lumea bună a oraşului, printre clienţi numărându-se şi doi procurori de la DNA Craiova. Când proprietarul terenului de sub bloc, italianul Stefano Pizzingrilli, s-a simţit înşelat, între el şi Emilio a izbucnit un lung război judiciar. Aşa au aflat clienţii că, pe lângă banii pare care îi achitaseră pentru apartamente trebuia să plătească şi pentru terenul de sub bloc.
Un dosar cu greutate la DIICOT
Altă afacere controversată se referă la un bloc contruit pe str. Împăratul Traian, într-o locaţie asimilată centrului istoric al oraşului. Ca să facă loc proiectului imobiliar, fostul proprietar a demolat fără autorizaţie câteva clădiri, pentru care s-a ales cu dosar penal. Pentru autorizaţia de construire a blocului, era nevoie de un aviz favorabil de la Ministerul Culturii, din cauză că în zonă se aflau monumente istorice. Avizul a fost obţinut în cele din urmă, în circumstanţe bizare, despre care GdS a scris la vremea respectivă. În alte proiecte imobiliare, mai multe persoane s-au simţit înşelate şi au depus plângeri penale.
Începând cu 2015, au fost întocmite circa 20 de dosare penale, care au fost cumulate într-unul singur. Plângerile la poliţie şi parchete au fost preluate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova. În 2016, în cauză a fost începută urmărirea penală “in rem” (faţă de faptă) pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune. La solicitarea GdS, DIICOT a comunicat că dosarul se află în acelaşi stadiu, în faza de urmărire penală “in rem”.