-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateNoi măsuri de sprijin pe piaţa muncii

Noi măsuri de sprijin pe piaţa muncii

O.U.G. nr.132 /2020privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă prevede noi măsuri de sprijin pentru piaţa muncii, respectiv: reducerea timpului de muncă, acordarea unor indemnizaţii pentru sezonieri, precum şi încurajarea telemuncii.

Astfel, conform actului normativ, în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă. Pe această perioadă salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

Această indemnizaţie este suportată de angajator şi se achită la data plăţii salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru şomaj după îndeplinirea de către angajator a obligaţiilor declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Indemnizații pentru sezonieri

O altă măsură prevăzută de O.U.G. nr.132/2020 este acordarea unei indemnizaţii pentru sezonieri în cuantum de 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41.5% din câștigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate. Această facilitate va putea fi acordată până la 31 decembrie 2020, pentru cel mult 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni.Angajatorul  va plăti integral contravaloarea muncii  prestate în baza contractului individual de muncă pe perioadă determinată şi ulterior va solicita decontarea sumei reprezentând procentul de 41.5% prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Totodată, actul normativ mai sus menţionat prevede acordarea, o singură dată, angajatorilor pentru fiecare telesalariat a unui sprijin financiar în valoare de 2.500 lei în scopul achiziţionării de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă. Suma se acordă, în ordinea depunerii solicitărilor, până la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurărilor de şomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, angajatorilor, pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă pentru cel puţin 15 zile lucrătoare.

Informaţii suplimentare cu privire la măsurile de sprijin  pot fi obţinute accesând următorul link: https://www.anofm.ro/index.html?agentie=Dolj&categ=6&subcateg=1&page=0

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS