11.7 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe ce fuge pământul de sub stradă ?

De ce fuge pământul de sub stradă ?

De câteva luni bune, pământul fuge de sub o stradă din Craiova. Asfaltul se lasă încet, încet şi carosabilul se prăbuşeşte. Este vorba de o stradă din centrul oraşului pe care constructorii o sparg şi o cârpesc doar-doar vor elucida cazul.

„Strada C.D. Fortunescu se surpă. Cei de la Compania de apă au spart, au reparat, au pus un capac şi au astfaltat. Asfaltul se lasă în fiecare zi”, spune craioveanul Maxim Steiner într-o sesizare adresată GdS.

Cârpeli pe stradaC.D Fortunescu


„Buba” este în jurul unor guri de canal, una de canal, alta de telecomunicaţii. Iniţial, când asfaltul s-a lăsat, a fost chemat operatorul local de apă şi canal, Compania de Apă Oltenia. Surpriză, canalul nu este al Companiei, aparţine unui operator de telefonie.

„Acolo este o problemă la un canal care aparţine unui operator de telefonie. Intervenţia a fost făcută de primărie, nu de noi. După lucrări, noi readucerea străzii la starea iniâială o facem cu proprii angajaţi”,

spune Alin Şuiu, director CAO.

Problema a tot fost pasată de la CAO la primărie şi de aici la operatorul de telefonie. Numai că dintre cei trei, nici unul nu a dat de cap acestei probleme. Drept urmare, pământul de sub covorul asfaltic dispare cu fiecare zi şi strada se prăbuşeşte. În imediata apropiere a fostei case a căsătoriilor, chiar în staţia de autobuz asfaltul este vizibil lăsat. Există riscul unei prăbuşiri chiar sub roţile autovehiculelor. Strada este una cu un trafic intens şi nu ar fi de mirare dacă la orice oră în asfalt s-ar deschide un crater.

Nu ar fi pentru întâia dată când în Craiova, în asfalt se cască o cavernă. Cauza, apa care se scurge din conductele fisurate ale CAO spală pământul şi covorul asfaltic cedează sub greutatea roţilor autoturismelor.

Reparaţii fără rezolvare pe strada C.D Fortunescu

CAO caută fisura cu camera

Pusă în faţa acestei situaţii, primăria Craiova care cunoaşte situaţia de pe strada C.D. Fortunescu, ia taurul de coarne în al doisprezecelea ceas.

„Cu strada Fortunescu sunt nişte probleme. Iniţial acolo s-a crezut că este problema operatorului de apă şi canal. După verificări, cauza lăsării asfaltului a fost pasată la un operator de telefonie. Am intrevenit şi noi. Totuşi, covorul asfaltic continuă să se lase. Nu se pune problema că nu a fost tasat pământul, că nu s-a pus un strat de piatră suficient. Acolo sigur este o fisură la reţeaua de apă sau canal. Apa se infiltrează şi spală pământul de sub stradă. Din această cauză asfaltul se lasă.

Am vorbit cu cei de la CAO să trimită echipele de intrevenţie să bage camera să vadă clar unde este problema. Vom interveni din nou, fiindcă nu putem să lăsăm strada în acest fel. Trebuie să înlăturăm cauza, altfel vom avea intrevenţii repetate şi fără rezultat”, spune Marian Ghencioiu, şef Serviciu întreţinere Străzi din cadrul Primăriei Craiova.

Alte străzi, alte metehne

Surparea asfaltului pe străzile oraşului nu sunt singurele deficienţe. Sunt în Bănie străzi, asfaltate de doi-trei ani, unde covorul asfaltic este năpădit de iarbă. Se ridică o întrebare. Cât de bine sunt făcute lucrările şi cât respectă STAS-ul mixtura asfaltică, dacă după câţiva ani este străpunsă de iarbă ?

Buruieni crescute în asfalt


Un exemplu în acest sens este intresecţia străzii Ţărăncuţei cu Aleea Ţărăncuţei. Aici trotuarul este năpădit de buruieni, deşi asfaltul nu are mai mult de doi-trei ani. Un alt exemplu este strada Coşuna. Aici, iarba se întinde pe trotuar şi îţi face drum prin crăpături către borduri şi carosabil. Nu sunt singurele exemple în acest sens. Sunt două exemple din multele străzi care au fost modernizate şi, nici nu au ieşit bine din garanţie că, apară deficienţe de tot felul.

Strada Coşuna

„Aici este vina constructorului. El trebuie să facă săpături la o anumită adâncime, să distrugă vegetaţia, să lucreze la sistemul rutier al străzii aşa cum prevede proiectul. Dacă toate acestea sunt făcute corect, nu trebuie să apară în asfalt crăpături sau vegetaţi. Voi trimite o echipă să facă verificări pe aceste străzi. Acolo unde există crăpături se repară cu mastic bituminos”,

a mai precizat Marian Ghencioiu.

Strada Coşuna

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS