6.7 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGermania testează venitul minim garantat

Germania testează venitul minim garantat

Germania se alătură ţărilor care vor să experimenteze acordarea unui venit minim garantat, scrie Business Insider, citat de adevarul.

Începând din această săptămână, 120 de cetăţeni germani vor primi lunar câte 1.200 de euro, timp de trei ani, ca parte a unui experiment. Cei 1.200 de euro sunt o sumă suficientă pentru a fi deasupra nivelului de sărăcie din Germania.

Studiul va compara experienţele celor 120 de voluntari cu cele a 1.380 de voluntari care nu vor primi acest venit minim. Toţi participanţii va trebui să completeze chestionare privind viaţa, munca şi starea lor emoţională pentru a vedea dacă un venit minim garantat a avut un impact semnificativ asupra acestor aspecte.

Jürgen Schupp, care conduce studiul, a declarat ziarului german Der Spiegel că acest studiu va aduce o contribuţie la dezbaterea despre venitul de bază universal prin producerea de noi dovezi ştiinţifice.

„Dezbaterea despre venitul de bază a fost până acum ca un salon filozofic, în momentele bune, şi un război de credinţă, în vremurile proaste. Este, de ambele părţi, dominat de clişee. Opozanţii susţin că, cu un venit de bază, oamenii ar înceta să lucreze şi se vor plictisi pe canapea, comandând fast-food şi urmărind servicii de streaming. Susţinătorii afirmă că oamenii vor continua să presteze muncă, vor deveni mai creativi şi caritabili şi vor salva democraţia. De altfel, aceste stereotipuri se transformă şi în simulări economice ca presupuneri despre costurile şi beneficiile presupuse ale unui venit de bază. Putem îmbunătăţi acest lucru dacă înlocuim stereotipurile cu cunoştinţe dovedite empiric şi, prin urmare, putem conduce la o dezbatere mai bună“, a spus Schupp.

Şi Finlanda a experimentat metoda

Circa 140.000 de oameni au finanţat prin donaţiile lor derularea acestui studiu, coordonat de Institutul German pentru Cercetare Economică. Finlanda a experimentat o formă de venit minim garantat timp de aproape doi ani.

Din ianuarie 2017 până în decembrie 2018, 2.000 de finlandezi şomeri au primit 560 de euro pe lună. Însă cercetătorii din spatele acestui proces au ajuns la concluzia că, deşi venitul i-a determinat pe oameni să se simtă mai fericiţi, nu a dus la creşterea locurilor de muncă, potrivit BBC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS