5.6 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVânarea a 36 specii de păsări sălbatice, oprită

Vânarea a 36 specii de păsări sălbatice, oprită

Curtea de Apel Braşov a decis suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice din cele 40 care se pot împuşca, pentru sezonul 2020-2021, în urma unei acţiuni în instanţă deschisă de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, se arată într-un comunicat transmis, astăzi, de Societatea Ornitologică Română.

Decizia, pronunţată în 20 august, nu este definitivă, dar este executorie, putând fi atacată cu recurs, a precizat sursa citată.

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a atacat în instanţă art. 4, art. 10, alin. (1), (2) şi (3) din Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr.1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 – 2021, precum şi Anexele nr.3, nr.4 şi nr. 5 ale aceluiaşi Ordin, care conţin cotele de vânătoare aprobate pentru sezonul 2020-2021 la cele 40 de specii sălbatice de păsări care pot fi împuşcate conform legislaţiei în vigoare.(decizia poate fi consultată aici)

Care este motivul suspentării acestei decizii:

„Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. Societatea Ornitologică Română a atras atenţia, prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, că nu este legală procedura prin care stabilesc cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare, prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul SOR, Dorin Damoc.

Conform vicepreşedintelui Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, Codruţ Feher, niciun vânător nu mai are dreptul să împuşte, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activităţi circumscriindu-se infracţiunii de braconaj) din cele 36 de speciiporumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguştiuc, ieruncă, prepeliţă, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuţă, gâscă de vară, gârliţa mare, raţă mare, raţă mică, raţă fluierătoare, raţă cu cap castaniu, raţă moţată, raţă pestriţă, raţă sunătoare, raţă lingurar, raţă suliţar, raţă cârâitoare, raţă cu cap negru, lişiţă, găinuşă de baltă, sitar de pădure, becaţină comună, becaţină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coţofană, gaiţă.

Potrivit comunicatului citat, decizia Curţii de Apel Braşov „reprezintă o premieră salutară pentru România, în condiţiile în care judecătorii acestei instanţe au reuşit să creeze jurisprudenţă la nivel naţional în domeniul protecţiei mediului şi biodiversităţii a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS