Angajații vor trebui să devină mai atenți și să verifice singuri, mai des, dacă firmele chiar le plătesc așa cum trebuie contribuțiile la pensie (CAS) datorate pentru veniturile lor, scrie avocatnet.ro.
Potrivit viitoarei Legi a pensiilor, perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit efectiv CAS nu vor mai reprezenta stagiu de cotizare.
Dar cum pot verifica angajații aceste plăți?
În viitoarea Lege a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie 2021, se pune mai mult accentul pe plata efectivă a contribuțiilor la pensie într-un mod care trebuie să-i facă pe angajați mai atenți în ceea ce privește plata efectivă a acelor contribuții de către angajatori la stat.
Numeroși salariați constată, unii mai târziu, alții foarte târziu, că există pauze de contribuție în parcursul lor profesional, perioade de timp când apar ca neasigurați, deși știau că sunt angajați și muncesc cu acte în regulă. Asta pentru că sunt angajatori care nu declară contractele de muncă sau care ajung să acumuleze mari datorii la impozitele și contribuțiile pe care le datorează pentru veniturile din acele salarii – le datorează în sensul că e obligația lor să vireze acele sume, lunar, din brutul salariatului.
Desigur, angajatul nu are nicio vină că firma nu virează și nu declară ce trebuie la stat.
Însă inițiatorii viitoarei Legi a pensiilor au vrut să îi responsabilizeze mai mult pe angajați, adică să-i determine să își verifice mai des situația la stat, să se intereseze dacă firmele le plătesc contribuțiile. Dacă la sănătate e destul de simplu să îți dai seama că nu figurezi ca asigurat (mergi la orice medic și constată că nu apari în sistem sau verifici singur asta pe site-ul Casei Naționale de Sănătate), la pensii, s-ar putea să afli destul de târziu că firma nu a fost corectă față de tine.
Citește articolul integral pe avocatnet.ro.