Locurile de joacă din Craiova, precum şi cele din întreaga ţară sunt oficial închise încă din luna martie a.c. Neoficial ele sunt invadate de copii şi adulţi care încalcă deopotrivă regulile impuse încă din perioada stării de urgenţă.
Închiderea locurilor de joacă a fost prelungită şi în starea de alertă. Poliţia a pus sigilii şi benzi pentru ai atenţiona pe craioveni că pătrunderea în locurile de joacă este interzisă.
Acum, după şase luni spaţiile de joacă sunt oficial tot închise, dar pline de copii doritori de joc şi mişcare.
Cu mic cu mare părinţi, bunici şi micuţi merg zilnic în locurile destinate copiilor. În ciuda faptului că aceste spaţii sunt în continuare închise potrivit deciziei Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ele sunt pline zilnic cu copii. Benzile care atenţionează că este interzisă pătrundere în aceste locuri au fost rupte. Masca este destul de rar folosită şi nici urmă de distanţare socială. Astfel că, părinți și copii deopotrivă încălcat una dintre recomandările esențiale ale autorităților – aceea de a nu pătrunde în spaţiile de joacă.
Aglomerație pe fiecare metru pătrat.
Poliţia, fie că este naţională sau locală are obligaţia conform normelor stării de alertă să interzică accesul în spațiile de joacă și chiar să amendeze intrușii cu cel puțin 500 de lei. Acest lucru însă nu se întâmplă.
Prin urmare la locurile de joacă din oraş este joc și voie bună, dar și multă nepăsare. Nici urmă de distanțare socială. Dimpotrivă, aglomerație pe fiecare metru pătrat. Situația este trasă la indigo în toate cartierele oraşului, deși accesul în spațiile de joacă este interzis.
În aproape tot oraşul, cei mici folosesc locurile de joacă sub ochii părinților. Se întâmplă în multe parcuri mari sau mai mici, printre blocuri. Rar vezi un echipaj de poliţie care să-i atenţioneze pe adulţi.
Închise de formă
În fapt, decizia de închidere a locurilor de joacă este la acest moment mai mult de formă. Chiar dacă nu pătrund în zona destinată locurilor de joacă, adulţii şi copiii se întâlnesc, fără să ţină seama de regulile de recomandare, în apropierea acestora. De asemenea se întâlnesc în parcurile şi spaţiile verzi din apropierea blocurilor. Către seară, multe dintre locurile de joacă devin și spații destinate șprițului de cartier, de tocat seminţe şi fumat.
Chiar dacă nu îşi ducă micuţii la locurile de joacă, părinţii spun că este greu să-i ţină departe de alţi copii.
Mămicile trase de mână de poliţie
Poliţia este singura în măsură să-i tragă de mânecă pe adulţii care nu respectă regulile impuse în perioada stării de alertă.