Unii elevi din ciclul primar de la două şcoli din Miercurea Ciuc vor începe cursurile în imobile ale bisericilor, într-o fostă bancă sau un centru social, întrucât clădirile unităţilor de învăţământ se află în proces de reabilitare, potrivit agerpres.
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că se depun toate eforturile, din punct de vedere organizaţional şi financiar, ca grădiniţele, respectiv clasele I-IV, să înceapă cursurile în sistem clasic, dar cele mai multe probleme sunt legate de lucrările de investiţii care se derulează în majoritatea instituţiilor şcolare.
Ce a explicat primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman
El a explicat că, în acest moment, mai este nevoie de 15 săli de clasă unde să înceapă cursurile elevii din ciclul primar de la Şcoala Generală „Jozsef Attila” şi de la Şcoala Generală „Liviu Rebreanu”, motiv pentru care se caută spaţii unde să poată fi amenajate săli de clasă.
Potrivit edilului, patru clase de la Şcoala Generală „Liviu Rebreanu” ar putea începe cursurile în clădirea unei foste bănci din oraş şi într-un centru social, iar în ceea ce priveşte 11 clase la de Şcoala Generală „Jozsef Attila”, s-au purtat discuţii cu reprezentaţii bisericilor din oraş, dar şi cu organizaţii neguvernamentale, pentru a pune la dispoziţie spaţii pentru care primăria să plătească chirie.
Raduly a precizat că elevii de la Şcoala Generală „Liviu Rebreanu” ar trebui să înveţe în alte spaţii maxim o lună, iar cei de la Şcoala Generală „Jozsef Attila” vor învăţa tot semestrul, cu posibilitate de prelungire în semestrul doi.
Ce solții există pentru din clasele V-VII din Miercurea Ciuc
În ceea ce priveşte elevii din clasele V-VII din Miercurea Ciuc, există mai multe soluţii găsite de şcoli, cum ar fi cursuri efectuate în clădirile altor instituţii de învăţământ, dar şi în schimburi sau în sistem online.
Raduly a mai spus că cele mai multe licee din oraş îşi vor relua activitatea „în mod foarte apropiat de cel tradiţional”, iar în cazul a trei astfel de unităţi şcolare se va opta pentru cursuri ţinute în clădirile altor licee, în schimburi sau în sistem virtual.
Un singur din sistem public, funcţional la 14 septembrie
Referitor la internatele şcolare din oraş, tot din cauza lucrărilor de reabilitare, doar unul singur din sistem public va fi funcţional la 14 septembrie, respectiv cel al Liceului „Kós Károly”, respectiv unul privat, finanţat de Guvernul Ungariei, unde elevii vor trebui să facă, o data la două săptămâni, testul privind infecţia cu SARS-CoV-2 .
Acesta a adăugat că s-a lua decizia ca testele impare să fie plătite de familia elevului din internat, iar testele pare să fie plătite de finanţatorul internatului, respectiv Guvernul Ungariei.