Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat marţi la Atena, a pledat pentru ‘un răspuns corect, puternic şi eficient’ al Uniunii Europene în problema migraţiei după incendiul în tabăra Moria din insula grecească Lesbos, pe care l-a calificat drept un ‘eveniment brutal’, potrivit AFP.
Charles Michel, care urmează să se deplaseze în cursul după-amiezii în Lesbos, pentru ‘a vedea cu proprii ochi’ situaţia, a îndemnat ţările membre ale UE ‘să se mobilieze pentru mai multă convergenţă’ cu privire la primirea de migranţi, dreptul de azil şi politica de returnare.
‘Problema migraţiei constituie o provocare pentru Uniunea Europeană’, a declarat preşedintele Consiliului European, invitând la ‘continuarea dezbaterii înainte de sfârşitul lunii’.
Comisia Europeană a stabilit pentru 23 septembrie prezentarea mult aşteptatului său proiect de reformă cu privire la politica în domeniul migraţiei a UE.
‘Sper să putem progresa în mod operativ’, a adăugat el în faţa presei, alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, salutând ‘abilitatea acestuia de a oferi răspunsuri în câteva ore’ după ‘evenimentul brutal’, incendiul de la Moria.
La rândul său, şeful guvernului grec a cerut UE să dea dovadă de o ‘solidaritate tangibilă’ în abordarea crizei migranţilor şi a tensiunilor cu Turcia în regiunea din estul Mediteranei.
‘Este timpul ca sprijinul Europei să treacă de la cuvinte la fapte, să fie exprimat într-o solidaritate tangibilă’, a spus Mitsotakis, citat de Reuters, în finalul întâlnirii cu Charles Michel.
În noaptea de 8 spre 9 septembrie, tabăra de migranţi Moria, cea mai mare din Europa, deschisă cu cinci ani în urmă în perioada de vârf a crizei migratorii, a fost în întregime distrusă de un incendiu, lăsând fără adăpost cei aproximativ 12.000 de migranţi găzduiţi aici, în condiţii extrem de precare. Mii dintre ei refuză în prezent să se mute într-o nouă locaţie temporară şi solicită să li se permită să părăsească Lesbos.
Cinci migranţi au fost arestaţi în cadrul anchetei deschise asupra incendiului de la Moria, în timp ce un al şaselea suspect a fugit, a indicat ministrul grec al protecţiei civile Michalis Chrysohoidis.
Citat de agenţia de presă ANA, ministrul grec a apreciat că ‘aceste arestări discreditează scenariul’ potrivit căruia ‘extremişti’ ar fi incendiat tabăra de migranţi Moria. ‘Tabăra Moria a fost arsă de refugiaţi şi migranţi care doreau să şantajeze guvernul cu scopul de a-i transfera rapid din insulă pe continent’, a declarat luni seară purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas, citat de AFP.
Tabăra Moria din Lesbos ‘ţine de acum de trecut’, a spus marţi premierul grec, adăugând că o nouă facilitate permanentă urmează să fie construită în locul acesteia, cu sprijin şi o implicare mai mare a UE.
Prim-ministrul conservator elen a menţionat că problema migraţiei are nevoie de un răspuns european şi de o nouă politică de azil.
Anterior, surse guvernamentale de la Berlin au declarat pentru Reuters că Germania ar intenţiona să preia circa 1.500 dintre migranţii din tabăra Moria din Lebos. Este vorba în principal de familii cu copii care au fost recunoscuţi ca refugiaţi de către guvernul grec, a precizat o sursă pentru AFP, în timp ce Berlinul anunţase înainte de aceasta preluarea între 100 şi 150 de minori neînsoţiţi din Lesbos în cadrul unei iniţiative franco-germane.