Doar ieşenii pot participa la pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva, deoarece organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase va fi permisă numai cu participarea oamenilor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, anunţă tvr.
Gradul de infectare în municipiul Iași a atins 1,58 și, încă de ieri, comitetul județean pentru situații de urgență a adoptat o serie de măsuri, care intră în vigoare astăzi: se închid restaurantele, cafenelele, dar și insituțiile de cultură, unde nu vor mai putea fi organizate spectacole și concerte.
Dacă autoritățile locale nu au suspendat pelerinajul la racla Sfintei Parascheva, iată că în urma hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență este oprită venirea pelerinilor din alte localități la Iași.
Măsura, determinată de riscul epidemiologic foarte mare
Riscul epidemiologic este foarte mare, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, nu doar prin participarea în sine la eveniment. Călătoria până la Iași, în autocare și trenuri, în special crește riscul contaminării.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au declarat că Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, când credincioșii ortodocși o sărbătoresc pe Sf. Parascheva va avea loc, dar va fi organizată doar pentru ieșeni, și că îi încurajează pe cei care nu pot ajunge la Iași și la racla cuvioasei să se roage pentru alinare.
În jur de 100.000 de persoane din toată țară participau, de regulă, la sărbătoarea religioasă de la Iași.