Poluarea sufocă încet, dat sigur oraşul Craiova. De ani buni, aerul devine în anumite perioade ale anului irespirabil. Mirosul pestilenţial emanat de la Groapa de gunoi a oraşului strică de mult timp calitatea aerului din oraş. Sucursala Electrocentrale Craiova II „otrăvește“ aerul cu pulberi în suspensie, cu miros de sulf, praf de cărbune şi miros de dioxid de azot. Şi cu toate acestea, autorităţile se ceartă pe Facebook, ca drept dovadă că le pasă de sănătatea craiovenilor. „Războiul” a pornit între Garda de Mediu Dolj şi Primăria Craiova. Instituţiile îşi pasează de la una la alta responsabilitatea de a controla activitățile cu impact asupra mediului.
Între timp, craiovenii se plâng că sunt „otrăviţi” de fumul care emană de la arderile necontrolate de materiale provenite din dezmembrări.
În oraş sunt două puncte critice, zona bulevardului Râului şi Bariera Vâlcii, unde zilnic se ard componente auto, care degajă fum negru şi toxic. Traficul rutier îşi aduce şi el din plin aportul la poluarea oraşului, ca să nu mai vorbim de marii poluatori, atâţia câţi au mai rămas.
Poluarea sufocă oraşul. Legea mirosurilor, altă responsabilitate a autorităţilor
Una peste alta „disputa” competenţelor a izbucnit acum, când legea mirosurilor a intrat în vigoare. Potrivit legii, „disconfortul olfactiv” este „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare”. Prin urmare, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement.
Trebuie să controleze preventiv şi la sesizarea populaţiei activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului. Autoritatea de mediu va putea dispune încetarea temporară sau definitivă a activităţilor care generează disconfort olfactiv, precum şi pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv.
Cum au început discuţiile
Cu trei zile în urmă, Garda de Mediu Dolj a postat pe pagina sa de Facebook un anunţ. Autoritatea în domeniul mediului îi îndemna pe craioveni să ţintească şi primăria cu sesizări şi critici, atunci când vine vorba despre poluarea aerului. În plus, cetăţenii sunt sfătuiţi să sune la telefonul cetăţeanului când simt mirosuri pestilenţiale sau de fum.
Poluarea sufocă oraşul.Garda de Mediu scoate SE Craiova II de pe lista poluatorilor ?
Garda de Mediu susţine că SE Craiova II nu poluează aerul. Operatorul produce la acest moment agent termic primar folosind gaze naturale şi nu cărbune. Într-adevăr cele două grupuri pe gaze sunt funcţionale începând cu data de 19 august 2020. Numai că problemele apar în sezonul rece, când sunt pornite cele două grupuri energetice pe cărbune. În plus, chiar în primăvara acestui an, SE Craiova II a fost amendată de Garda de Mediu cu 50.000 de lei pentru poluare.
Primăria aruncă pisica în ograda Gărzii de Mediu
Văzând anunţul făcut de Garda de Mediu, Primăria Craiova a ripostat pe propria pagină de Facebook. Ca într-un joc de prostit copii, administraţia locală le spune craiovenilor să sune la Gardă, dacă vor să anunţe o sursă de poluare şi postează numerele de telefon ale instituţiei.
Poliţia Locală are atribuţii restrânse
În aceeaşi postare se mai spune că:
În concluzie, se ridică o întrebare: „Ce să mai înţeleagă craioveanul de rând, când este lăsat singur în faţa acestui „ucigaş tăcut”, poluarea?