4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePing-pong cu externalizarea SE Craiova II

Ping-pong cu externalizarea SE Craiova II

SE Craiova II din Bariera Vâlcii nu va fi externalizată până în nul 2023. Asigurările vin din partea Ministerului Economiei. Acum, SE Craiova II se luptă să obțină finanţarea pentru construirea unui nou grup pe gaze. Acesta ar urma să producă energie electrică şi agent termic pentru oraş. Decizia este însă la mâna CEO.

SE Craiova II din Bariera Vâlcii nu va fi externalizată până în nul 2023, spune Ion Vâlceanu, reprezentantul sindicatului sucursalei craiovene. Acesta susţine că a primit confirmarea din partea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri că externalizarea nu se va face la anul, ci se va respecta planul de restructurare al CEO. Conform planului de restructurare la Craiova se va înfiinţa o nouă companie în care acţionar majoritar va fi Ministerul Economiei.

Grup pe gaze


„Am primit confirmarea de la Ministrul Economiei că SE Craiova va fi externalizată în 2023 conform planului de restructurare al CEO. Externalizarea nu va avea loc în 2021 cum a spus Directoratul. Aici se va înfiinţa o nouă companie în care acţionariat să fie Ministerul Economiei. Săptămâna trecută, la întâlnirea pe care am avut-o la București cu ministrul Economiei, Virgil Popescu am solicitat un plan al modului în care se va desfăşura externalizarea. Legea 173 s-a modificat vineri prin ordonanţă de urgenţă.

Curtea Constituţională a constatat că sintagma „participaţiunea statului” are în sfera de cuprindere atât acţiunile, cât şi părţile sociale emise de societăţi comercial, cât şi activele funcţionale cu caracter social ca ansamblu de bunuri din patrimoniul unei societăţi. Această sintagmă încurca CEO în ceea ce priveşte externalizarea sau vinderea a particiapţiunilor statului Ei au lămurit situaţia şi au stabilit că nu se pot înstrăina actiunile, dar se pot înstrăina activele. Sucursala nu poate fi comparată cu o simplă cantină. Eu am aşteptat şi de la Directorat un răspuns”,

a spus Ion Vâlceanu, președintele Sindicatului Liber Independent CET Craiova II.

Externaliyarea SECraiova II

Externalizarea SE Craiova II. CEO nu vrea construirea unei centrale pe gaze la Craiova ?

Reprezentantul sindicatului a ridicat şi problema construirii unui nou grup în ciclu combinat pe gaze și cogenerare de înaltă eficiență. Aceasta ar însemna ca în viitorul apropiat să se renunţe la grupurile energetice pe cărbune şi SE Craiova să funcţioneze doar cu grupuri pe gaze. Acestea pot produce atât energie electrică, dar şi agent termic primar pentru încălzirea oraşului, fără poluare.
La acest moment SE Craiova II are un studiu de fezabilitate pentru această centrală pe gaze. Realizarea unui nou grup energetic de 285MW este viabilă, fiindcă SE Craiova II are la acest moment toate utilităţile necesare. Totodată, s-ar renunţa definitiv la cărbune şi s-ar scăpa de poluare.

„Nu vom mai avea probleme cu cărbunele, cu poluarea. Când vehiculezi un milion, două milioane de tone de cărbune pe an, este logic să fie poluare. În plus, în Barieră, Electrocentrala este înconjurată de case. Grupul pe gaze ne scapă de toate problemele”, spune Dan Vasile, director SE Craiova II.

Centrala pe gaze se poate face cu fonduri

Un astfel de grup se poate construi cu finanţare din fondurile europene. Se poate obţine finanţare de la 70% până la 100% . Numai că, Directoratul CEO nu este interesat şi lasă totul pe seama SE Craiova II, din câte spune sindicalistul Ion Vâlceanu. Cu studiul de fezabilitate pe masă, CEO trebuie doar să dea drumul la licitaţia pentru proiectare. Costurile se ridică undeva la 200 de milioane de euro, iar finanţare se paote face pe AXA 10.10. Trebuie să se demareze acest proiect până în 2023. Dacă s-ar demara cel mai târziu la anul ar putea fi o licitaţie, spun reprezentanţii SE Craiova II.

Centrală pe gaze

„Eu sunt îngrijorat în ceea ce priveşte construcţia unui grup pe gaze la SE II. Îmi este teamă că noua conducere nu va promova acest proiect. CEO nu mai are interesul pentru Craiova, ci doar pentru celelalte componente. Mi-e teamă că nu vor depune proiectul pentru obţinerea fondurilor europene pentru noul grup. Trebuie să se demareze acest proiect până în 2023. Dacă s-ar demara cel mai târziu, la anul ar putea fi o licitaţie”, a mai precizat Ion Vâlceanu.

CEO vrea externalizarea SE Craiova II

Legat de mult vehiculata externalizare, pe site-ul CEO este făcută următoarea precizare.

Coș de evacuare


„Procesul de externalizare a Sucursalei Craiova II este unul de durată, programat să înceapă în vara anului viitor și se va derula timp de aproximativ doi ani. Deci, nu poate fi vorba de externalizarea propriu-zisă a Sucursalei Craiova II în cursul anului viitor.
Divizarea Sucursalei Craiova II din Complexul Energetic Oltenia presupune crearea unei noi companii ce va rezulta prin fuziunea Sucursalei Craiova II cu Societatea de termoficare locală. Acționariatul noii companii va fi compus din acționarii actuali ai CE Oltenia și Consiliul Local al Municipiului Craiova.
Planul externalizării Sucursalei Craiova II nu este adus acum pentru prima oară în discuție. CE Oltenia și Consiliul Local Craiova au căutat încă din 2012 soluții pentru ca o singură entitate să asigure producția, transportul și distribuția energiei termice. Ultima discuție pe această temă cu reprezentanții Consiliului Local a avut loc în vara acestui an.
Integrarea şi modernizarea lanțului de producție, transport și distribuție este singura variantă eficientă economic pentru sectorul energiei termice și care poate fi aplicată la nivel centralizat în municipiul Craiova, aceasta putând beneficia de finanţare din Fondul de Modernizare dupa anul 2021″.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS