13.4 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Praznicul Sfântei Parascheva

Astăzi este Praznicul Sfântei Parascheva

Credincioşii ortodocşi o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrototitoarea Modovei, miercuri, în condiţiile impuse de starea de alertă.  An de an, românii mergeau în pelerinaj la moaștele Sfintei, considerate făcătoare de minuni. Viața Sfintei Parascheva a fost scurtă dar intensă din punct de vedere religios. A murit la vârsta de 27 de ani și a fost înmormântată fără să i se afle identitatea. 

În acest an, din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus în ţara noastră, a fost anulat tradiționalul pelerinaj organizat începând cu anul 1641.

Mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au transmis mesaje de solidaritate cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Patriarhul Daniel făcând un apel la coresponsabilitate şi cooperare pentru a evita constrângeri excesive.

Capul BOR a caracterizat interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi drept „o măsură disproporţionată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Paraschiva va fi scoasă, miercuri, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu câteva ore înaintea Sfintei Liturghii.

O scenă va fi amenajată pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi, va fi unul restrâns.

Sfânta a murit la 27 de ani

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea în satul Epivatos din Tracia. Aceasta a vizitat mai multe mănăstiri din Orient după care s-a retras în pustie, în timpul vieții.  Potrivit izvoarelor religioase, Sfânta Parascheva a fost fiica unei familii bogate care era ataşată de biserică.

De alungul vieții, Parascheva s-a îngrijit de soarta copiilor sărmani, iar fratele său, Eftimie, a intrat în viaţa monahală, după 30 de ani de călugărie. El a fost numit episcop de Madit. În cartea „Viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva” se arată că ambii copii ai familiei au urmat calea bisericii.

Sfînta Parascheva a murit la doar 27 de ani, nu s-a aflat niciodată acest lucru, rămânând încă un mister. Ceea ce se știe este faptul că aceasta a fost înmormântată fără să îi afle cineva identitatea.  

Moaștele ei au rămas neatinse în timpul unui incendiu

Se pare că, moaştele bine mirositoare ale cuvioasei au fost descoperite după ce alături de ea a fost îngropat un marinar. Trupul ei a fost dus apoi la biserica de care a avut grijă.  După 200 de ani ele au fost mutate la Târnovo, apoi la Vidin, Kruşevaţ, Belgrad, Cosntantinopol, Iaşi, Bucureşti şi apoi iar la Iaşi.

„Sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost primite de la Patriarhia de la Constantinopol, aduse de domnitorul Vasile Lupu în noua capitală a Moldovei de la Iaşi şi aşezate în Biserisa Sfinţii Trei Ierarhi la 13 iunie 1641.

Mitropolitul Moldovei, Iosif Naniescu, a dispus mutarea moaștelor în noua catedrală. Decizia vine după ce, în urma unui incendiu în noaptea de 26/27 decembrie 1888, moaștele au rămas neatinse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS