2.6 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinci bărbaţi, condamnaţi la moarte pentru violarea unei adolescente

Cinci bărbaţi, condamnaţi la moarte pentru violarea unei adolescente

Un tribunal special din Bangladesh a condamnat joi la moarte cinci bărbaţi găsiţi vinovaţi că au violat în grup o adolescentă de 15 ani în 2012, o sentinţă pronunţată într-un climat de furie crescândă împotriva violenţelor sexuale faţă de femei, transmite BBC.

Tribunalul special fusese constituit în districtul nordic Tangail pentru judecarea violenţelor sexuale împotriva femeilor şi a copiilor.

Condamnările de joi sunt primele dictate de când violul a devenit, la începutul săptămânii, pasibil de pedeapsa capitală, printr-un decret al premierului Sheikh Hasina în urma unor ample manifestaţii împotriva violenţelor sexuale.

Violul colectiv era deja pasibil de sentinţa capitală, însă cel comis de un singur făptaş se pedepsea cu închisoare pe viaţă.

Cel mai recent val de furie naţională a fost declanşat de o filmare în care un grup de bărbaţi au dezbrăcat şi agresat o femeie.

În primele nouă luni ale anului, au fost raportate cel puţin 208 violuri colective, conform asociaţiei locale Ain o Salish Kendra.

Activiştii pun înmulţirea agresiunilor pe seama unei culturi a impunităţii şi a protecţiei de care beneficiază, din motive politice, unii suspecţi.

Potrivit estimărilor, numai în 3% din cazurile de viol autorii ajung să fie condamnaţi de justiţie.

Din 2013, în Bangladesh au fost executate 23 de persoane, alţi 1.718 de condamnaţi aşteptându-şi rândul pe ‘culoarul morţii’, potrivit unui grup militant local.

Decizia ca violul să poată fi pedepsit cu pedepsa capitală a fost criticată de apărători ai drepturilor omului, care o consideră ineficace.

‘Această decizie retrogradă constituie o acoperire pentru a deturna atenţia de la lipsa de acţiune reală pentru a lupta contra brutalităţii abjecte cu care se confruntă atâtea femei în Bangladesh’, a declarat Amnesty International, subliniind că ‘execuţiile perpetuează violenţa, nu o împiedică’.

Şi Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a afirmat, într-un comunicat, că pedeapsa capitală împotriva violatorilor nu constituie o soluţie, neavând efectul de descurajare aşteptat.

‘În urma a numeroase rapoarte despre violuri oribile în diferite regiuni din lume în ultimele săptămâni, mai ales în Algeria, Bangladesh, India, Maroc, Nigeria, Pakistan şi Tunisia, sunt mulţi cei care s-au indignat în mod justificat şi cer ca victimelor să li se facă dreptate şi să fie luate măsuri pentru prevenirea agresiunilor sexuale’, afirmă Michelle Bachelet.

‘Împărtăşesc indignarea şi sunt solidară cu supravieţuitorii şi cu cei care cer justiţie’, adăugă ea.

‘Dar, în realitate, nu există nicio dovadă că pedeapsa cu moartea descurajează crima mai mult decât alte forme de pedeapsă. Este dovedit că certitudinea pedepsei, mai degrabă decât severitatea ei, descurajează crima’, mai spune Înaltul Comisar.

Pedeapsa cu moartea sau pedepsele precum castrarea chirurgicală nu vor rezolva problema violenţelor sexuale şi nici nu vor juca un rol preventiv, subliniază Bachelet.

În plus, arată Înaltul Comisar, ‘pedeapsa cu moartea îi discriminează în mod sistematic şi disproporţionat pe săraci şi persoanele cele mai marginalizate, şi produce adesea noi încălcări ale drepturilor omului’.

Pe de altă parte, castrarea chirurgicală încalcă ‘interdicţia absolută a torturii şi altor pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante, prevăzută de dreptul internaţional în materia drepturilor ale omului’.

‘Oricât de tentant ar putea fi să le fie impuse pedepse draconice celor care comit fapte atât de monstruoase, nu trebuie să ne permitem să comitem noi încălcări’ ale drepturilor omului, a concluzionat Înaltul Comisar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS