Zeci de opere de artă şi antichităţi expuse pe Insula Muzeelor din Berlin au fost avariate şi vandalizate în cadrul unei serii de atacuri care au determinat poliţia germană să deschidă o anchetă.
Vestea privind atacul a fost ascunsă publicului mai bine de două săptămâni, dar poliţia din Berlin a confirmat azi că a deschis o anchetă, fără să ofere alte detalii.
Incidentul, produs de Ziua Unităţii Germane
Au fost stropite cu un lichid uleios aproximativ 70 de exponate aflate în mai multe spaţii ale acestui complex muzeal, inclus pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO şi considerat una dintre cele mai populare atracţii turistice din capitala Germaniei.
Printre obiectele vandalizate se află exponate din Pergamonmuseum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie şi din alte muzee. Faptele s-au produs pe 3 octombrie, însă au fost făcute publice abia astăzi.
Publicaţia germană Die Zeit a descris acest act de vandalism drept „unul dintre cele mai ample atacuri comise asupra unor opere de artă şi antichităţi din istoria postbelică a Germaniei“.
Printre exponatele avariate se află sarcofage egiptene, sculpturi în piatră şi picturi din secolul al XIX-lea. Lichidul folosit de atacatori a lăsat urme şi pete vizibile pe operele de artă, potrivit presei germane.
Incidentul s-a produs de Ziua Unităţii Germane, care a marcat în 2020 împlinirea a trei decenii de la reunificarea Germaniei. Nu este clar deocamdată dacă data atacului a fost aleasă în mod intenţionat.
Potrivit cotidianului Der Tagesspiegel, vizitatorii muzeelor din Berlin care au avut bilete cumpărate pentru data de 3 octombrie sunt îndemnaţi să transmită poliţiei orice informaţie care s-ar putea dovedi utilă în această anchetă.
Atacul, legat de teorii conspiraţioniste
În 2018, două femei au fost arestate în Atena după ce au mânjit cu o substanță uleioasă exponate din Muzeul Național de Istorie din capitala elenă. Cele două femei de origine bulgară le-au declarat polițiștilor că au pulverizat ulei și smirnă „deoarece Sfânta Scriptură afirmă că sunt miraculoase“.
Mass-media germană afirmă că atacurile din Berlin sunt legate de teorii ale conspirației promovate în ultimele luni pe reţelele sociale de persoane care se opun măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de Covid-19.
O astfel de teorie susține că unul din muzeele vizate este centrul unei „mișcări sataniste globale“ deoarece găzduiește o reproducere a altarului Pergamon din Grecia antică.
Attila Hildmann, o fostă celebritate vegană cunoscută mai nou în Germania pentru răspândirea conspirațiilor grupului american QAnon, a postat în ultimele luni mai multe mesaje pe Telegram în care sugera că Angela Merkel folosește altarul pentru „sacrificii umane”.