India va lansa curând un test rapid, fiabil şi ieftin, ce permite detectarea Covid-19 cu ajutorul unei benzi de hârtie reactivă, informează AFP, citată de agerpres.
Acesta a fost realizat de o echipă locală de cercetători, cu scopul de a contribui la limitarea epidemiei de COVID-19. El se va numi „Faluda“, după numele unui personaj popular de film.
Uşor de folosit şi precis
Testul utilizează tehnica „foarfecelor moleculare“ CRISPR-Cas9, creată de două cercetătoare în genetică, franţuzoaica Emmanuelle Charpentier şi americanca Jennifer Doudna, care au fost recompensate la începutul lunii octombrie cu premiul Nobel pentru chimie.
Acest kit, care funcţionează pe baza prelevărilor realizate prin tamponare nazală, se aseamănă cu un test de sarcină la domiciliu, datorită benzii sale de hârtie reactivă pe care apar două linii colorate dacă rezultatul este pozitiv, iar rezultatele sunt furnizate în decurs de o oră.
„Acest test nu necesită niciun echipament sofisticat sau mână de lucru înalt calificată“, a explicat unul dintre inventatorii săi, Souvik Maiti, cercetător la Institutul de genomică şi biologie integrată (IGIB) din cadrul Consiliului de cercetări ştiinţifice şi industriale din New Delhi.
„Numeroase zone izolate din India nu deţin niciun laborator sofisticat. Testul va fi mult mai uşor de utilizat acolo, va avea un grad de penetrare în teritoriu mult mai mare“, a adăugat specialistul indian.
Cercetătorii lucrează deja la o versiune şi mai simplă
Cu peste 7,5 milioane de cazuri, India ocupă locul al doilea în topul celor mai infectate ţări din lume după Statele Unite. Covid-19 s-a răspândit din oraşe până în zonele rurale, unde serviciile de sănătate sunt precare.
Oamenii de ştiinţă speră că acest test le va permite să detecteze noul coronavirus inclusiv în cele mai sărace regiuni din această ţară cu 1,3 miliarde de locuitori.
Testul Feluda, la fel ca alte teste în dezvoltare în mai multe ţări, este considerat o descoperire majoră în India, deoarece are fiabilitatea testelor PCR şi accesibilitatea testelor antigenice.
El a primit aprobarea autorităţilor indiene cu rol de reglementare şi va începe să fie folosit săptămânile următoare.
Preţul său nu a fost comunicat, dar, potrivit presei locale, el ar putea costa aproximativ 500 de rupii (5,8 euro). Un test PCR poate costa până la 2.400 de rupii într-un laborator privat din New Delhi.
Pentru moment, prototipul necesită utilizarea unui „ciclor termic“, sau maşină PCR, însă oamenii de ştiinţă lucrează deja la o versiune a testului bazată pe salivă sau pe autoprelevare nazală, care poate fi utilizată la domiciliu, a precizat Debojyoti Chakraborty, co-inventator al testului şi cercetător în cadrul IGIB.