Un studiu făcut în Statele Unite arată faptul că cel mai mult, coronavirusul se răspândește în familie și la evenimentele private. Anchetele epidemiologice din România arată că şi la noi în ţară evenimentele private sunt principalele focare de COVID-19, spunea recent premierul Ludovic Orban. Medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar din București, a explicat de ce se întâmplă acest lucru.
„Este cu siguranță unul dintre factorii care contribuie la răspândirea acestui virus, în mediul familial și în special la anumite petreceri desfășurate în mediul privat, unde este foarte greu să intervii din punctul de vedere al măsurilor de control”, a spus medicul, potrivit Digi24
„Există o tendință de a nu respecta măsurile de protecție atunci când ne întâlnim în grupuri de persoane pe care le cunoaștem, cu care obișnuim să ne vedem periodic, cu diverse ocazii. Bineînțeles că există acest risc de răspânire a infecției de la o persoană la alta cu această ocazie, cu atât mai mult acolo unde avem o răspândire comunitară accelerată”, a adăugat el.
„De bază rămâne responsabilitatea individuală“
Medicul spune că e greu de controlat acest lucru, din punctul de vedere al autorităților.
„Cred că, până la urmă, de bază rămâne responsabilitatea individuală atunci când organizăm acest fel de petreceri sau evenimente de orice natură. Trebuie să înțelegem că prin aceste activități putem să contribuim negativ la răspândirea virusului și să facilităm răspândirea virusului în populație. Asta pentru că acele persoane, la rândul lor, vor fi contacți cu multe alte persoane după ce pleacă de la acea petrecere. Până la urmă, cred că rămâne nivelul de educație, de responsabilitate, de implicare civică pentru fiecare dintre noi. Va fi foarte greu să vină cineva la ușă să verifice dacă respecți măsurile de prevenție”, a mai spus Gheorghiță.
„Vorbim de o perioadă de sacrificii pentru toată lumea“
„E clar că vorbim de o perioadă de sacrificii pentru toată lumea. Dacă unii aleg să eludeze aceste reguli și să creadă că păcălesc măsurile de prevenție, se înșală, pentru că, inevitabil, această creștere a numărului de de cazuri se întoarce ca un bumerang și se răsfrânge și asupra lor. Nu putem trăi izolați, trăim într-o societate care funcționează pe baza unor reguli”, a adăugat medicul.