Executarea silită a restanţierilor este destul de greoaie pentru asociaţiile de proprietari. Chiar dacă legea în domeniu (Legea 196/2018) spune că asociațiile de proprietari pot pune ipotecă pe apartamentele locatarilor care au întâziat cel puțin două luni cu plata întreținerii şi pot trece la executare silită, în realitate lucrurile stau altfel.
De ani buni, locatarii din multe asociaţii de proprietari din Craiova au avut de suferit din cauza restanţierilor. Aceştia au rămas, nu de puţine ori fără utilităţi, fie că a fost căldură sau apă caldă, fie că a fost apă rece. Asociaţiile şi-au pus speranţa în modificarea legii survenită în anul 2018. Noul act normativ permite asociaţiilor de proprietari să pună penalităţi pe sumele restante la întreţinere, însă acestea nu trebuie să depăşească 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Penalităţile curg abia după o lună de la termenul scadent pentru plată şi nu pot depăşi suma la care s-au aplicat.
Dacă datoriile nu se achită în cel mult 60 de zile de la termenul scadent, preşedintele asociaţiei de proprietari poate acţiona în instanţă proprietarul. Totodată, asociaţia de proprietari poate pune ipotecă legală asupra apartamentelor şi un privilegiu asupra tuturor lucrurilor din apartament, pentru suma datorată la întreţinere. Ipoteca imobiliară se înscrie în cartea funciară la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată, numai după ce trec două luni de la scadenţă. Pentru recuperarea datoriei se poate merge până la executare silită. Numai că realitatea este alta. Când se văd daţi în judecată, restanţierii îşi plătesc parţial datoria. Alţii scapă de executarea fiindcă nu au cadastru pe imobilul cu pricina sau nu au dezbătută succesiunea.
Restanţierii executaţi silit pentru o datorie mai mare de 10 mii de lei
Ca să ajungă la executor, asociaţia de proprietari trebuie să deţină o hotărâre judecătorească definitivă şi executorie.
Asociaţiile de proprietari recurg la executare silită mai rar
Reprezentanţi din rândul executorilor judecătoreşt spun că asociaţiile de proprietari din Craiova ajung cu restanţierii mai rar la executor. Şi în această situaţie, restanţierul poate scăpa de executarea silită din varii motive.
Ce spun reprezentanţii asociaţiilor de proprietari
Din punctul de vedere al reprezentanţilor unor asociaţii de proprietari, executarea silită nu este întotdeauna rezolvarea.
Alte Asociaţii de proprietari au ajuns şi în faza de executare silită, dar aici s-au lovit de alte impedimente, cum ar fi lipsa cadastrului imobilului restanţierului, lipsa succesiunii şi mai grav, apartamentul este ipotecat la bancă.