6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBlocurile noi nu au fost prinse în Master Planul de deșeuri. Cine le ridică gunoiul?

Blocurile noi nu au fost prinse în Master Planul de deșeuri. Cine le ridică gunoiul?

Complexurile imobiliare de blocuri nou construite în Craiova rămân în afara Master Planului de gunoi? Este știut faptul că multe dintre blocurile noi nici nu existau la momentul scrierii proiectului, în anul 2012.

Prin urmare, nu au cum să beneficieze de platformele de gunoi îngropate. Acum se pune problema, ce vor face locatarii din blocurile noi? Cvartaluri de blocuri care sunt uneori echivalentul a două asociații de proprietari. Vor depozita aceștia deșeurile menajere la aceleași platforme de gunoi îngropate?

Aceștia sunt la mâna investitorului care trebuie să prevadă încă din faza de proiectare și platforma de gunoi care va deservi blocurile respective Aceasta poate fi în format clasic sau asemănătoare platformelor îngropate care se află în curs de construire în Craiova. Indiferent de situație, proprietarii noilor ansambluri rezidențiale vor încheia un contract cu operatorul de salubritate. La acest moment, locatarii noilor blocuri au încheiate contracte cu SC Salubritate Craiova SRL. Aceștia pot să aibă o platformă de gunoi proprie sau platformă comună cu vechile blocuri, constituite în asociații de proprietari.

Ce spune Salubritatea

“În general, dezvoltatorii imobiliari care au edificat clădiri rezidențiale pe teritoriul municipiului Craiova au încheiat contracte cu SC Salubritate Craiova SRL din proprie inițiativă. Este cazul, spre exemplu, complexului rezidențial de pe strada Caracal nr. 102 (Happy Residence), celui de pe strada Bujorului nr. 22 (Bujorului Residence) sau unuia dintre blocurile de pe strada Toporași. Între timp, după ce au fost definitivate documentele de proprietate, proprietarii apartamentelor și-au constituit asociații de proprietari, dezvoltatorul a reziliat contractul pentru punctul acela de lucru, iar noua asociație a încheiat contract cu noi. Î

În aceste cazuri, am constatat că perioada scursă între mutarea efectivă a oamenilor în aceste blocuri și punctul în care dumnealor devin proprietari poate fi însă destul de lungă și singura soluție a fost ca dezvoltatorul să plătească în continuare serviciile de colectare și transport a gunoiului generat de locatari, până când încheie actele de vânzare-cumpărare pentru apartamente.În cazul blocurilor nou construite care nu au fost identificate în evidențele societății noastre ca având contract, în urma verificărilor făcute în teren de agenții constatatori din cadrul Serviciului Corp Control, fie ca urmare a unor sesizări venite din partea vecinilor din zonă, fie din oficiu, au fost emise somații pentru încheierea de contracte și s-au conformat somațiilor primite”,

a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

Autogunoieră/foto:arhiva GdS
Autogunoieră/foto:arhiva GdS

La blocurile noi se ridică gunoiul cu autogunoierele de la case

Cum văd inițiatorii Master Planului de deșeuri rezolvarea situației, respectiv Consiliul Județean Dolj? Locatarii din noile blocuri nu prea ar avea acces la platformele de gunoi îngropate. Condominiile în care aceștia locuiesc trebuie să dețină propriile platforme de gunoi.

”Nu au fost prinse pe Master Planul de deșeuri pentru platformele îngropate. Acolo, Primăria Craiova trebuie să organizeze prin activitatea sa de colectare a deșeurilor platforme. În primul rând, constructorul trebuie să-și prevadă un punct de colectare a gunoiului. Dacă este un cvartal de blocuri va avea o platformă de colectare a deșeurilor. Operatorul care va veni pe Master Plan are două tipuri de mașini, autogunoierele și cele folosite pentru platformele de gunoi îngropate. Operatorul de salubritate, oricare ar fi el, va opera și pentru aceste ansambluri rezidențiale, chiar dacă acestea nu au fost prinse pe Master Planul pe deșeuri și chiar dacă nu vor depune deșeurile la plantoformele îngropate “,

a declarat, pentru GdS, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Platforme cu containere de gunoi îngropate

Iridex, operatorul de salubritate care va opera în Craiova conform Master Planului de deșeuri, spune la rândul său că aceste noi blocuri nu vor rămâne pe dinafară.

„În privința acestor ansambluri, constructorul este obligat să prevadă din proiectare noi platforme de deșeuri. Într-adevăr ele nu au fost prinse pe Master Plan, dar nu vor rămâne pe dinafară în ceea ce privește colectarea deșeurilor menajere. Este logic, aceste blocuri nu existau la momentul proiectării și nu au fost prinse pe Master Plan chiar dacă există platforme îngropate în proximitatea acestora. Acestea au fost proiectate pentru vechile blocuri. Dacă totuși vor depune la aceiași platformă posibil să crească timpii de ridicare a deșeurilor. În cazul acestor clădiri multietajete noi vom opera cu acele autogunoiere pe care le folosim în zona de case”,

a precizat pentru GdS, Sorin Ciobanu, director IRIDEX Dolj.

În concluzie, locatarii din noile ansambluri imobiliate de blocuri nu rămân cu gunoiul neridicat oricare ar fi operatorul de salubritate și indiferent de felul platformelor de deșeuri care deservesc noile ansambluri. Aceștia trebuie doar să încheie un contract cu operatorul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS