Mutații ale coronavirusului SARS-CoV-2 au început să apară în Siberia, a anunțat directoarea agenției ruse pentru protecția consumatorului marți, zi în care Rusia a raportat un nou număr record de 442 de decese cauzate de COVID-19, potrivit Reuters.
„Vedem anumite schimbări [ale virusului]…în Siberia ceea ce ne permite să presupunem că această regiune își formează propria versiune cu mutații specifice”, a declarat Ana Popova, directoarea Rospotrebnadzor.
Popova nu a oferit detalii despre cât de contagioasă sau mortală se crede a fi noua mutație dar a afirmat că aceasta face virusul mai periculos.
Anunțul acesteia vine pe fondul demarării testării clinice pe oameni a celui de-al vaccin anti-Covid-19 aprobat de autoritățile ruse și dezvoltat de Institutul Vector.
Rinat Maksiutov, directorul general al Institutului Vector, a declarat că mutațiile SARS-CoV-2 nu pot influența eficacitatea vaccinului.
Un studiu realizat în luna septembrie în Statele Unite a găsit puține dovezi care să arate că mutațiile coronavirusului l-ar face mai mortal, arătând că severitatea COVID-19 este mai puternic corelată de comorbidități și factori genetici.
Al doilea vaccin anti-Covid dezvoltat de cercetătorii ruși, numit EpiVacCorona, urmează să fie testat pe voluntari cu vârsta de peste 60 de ani iar Maksiutov a declarat că studiile clinice pe copii vor putea începe în luna decembrie.
Rusia a înregistrat 1.971.013 infecții de la izbucnirea pandemiei, al cincilea cel mai mare număr după Statele Unite, India, Brazilia și Franța.
Bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 a urcat la 33.931 însă în realitate ar putea fi mult mai mare, autoritățile ruse înregistrând ca decese cauzate de coronavirus doar cele confirmate în urma unei autopsii oficiale.