2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAjutor de stat de 1,3 miliarde euro pentru CE Oltenia. Mii de oameni ar urma să fie disponibilizaţi

Ajutor de stat de 1,3 miliarde euro pentru CE Oltenia. Mii de oameni ar urma să fie disponibilizaţi

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un memorandum privind acordarea unui ajutor de stat pentru restructurare de 1,326 miliarde de euro, în perioada 2021-2025, Complexului Energetic Oltenia, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu. Suma este prevăzută în planul de restructurare, care acum se află la Comisia Europeană pentru aprobare. Ajutorul va fi plătit din bugetul de stat.

„Am aprobat astăzi în şedinţa de guvern Memorandumul pentru Compania Energetică Oltenia, memorandum prin care Guvernul se angajează că în perioada 2021-2025 va pune la dispoziţie prin bugetul de stat schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, în valoare de 1.326.000.000 de euro”, a anunţat miercuri seară, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Acesta a precizat că CE Oltenia a întocmit planul de restructurare, acesta a fost pre-notificat Comisiei Europene, iar memorandumul reprezintă angajamentul Guvernului. Ministrul Economiei a precizat că aprobarea acestei scheme de ajutor de stat reprezintă „un mesaj foarte clar pentru salariaţii companiei Energetice Oltenia că nu îi lăsăm la greu şi acum pot să fie siguri că un guvern normal va pune în aplicare acest ajutor de stat”.

 „Se deschide practic calea aprobării de către Comisie a notificării pe care am făcut-o, garantând Comisiei Europene că prin bugetul de stat, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Guvernul în ansamblul său în perioada 2021-2025 va asigura prin buget necesarul pentru ajutorul de restructurare” a adăugat Popescu.  

Comisia Europeană a invitat Complexul Energetic Oltenia să declanşeze procedura de notificare, etapa finală a procesului de aprobare a Planului de restructurare şi decarbonare, document transmis la Bruxelles pe 31 august 2020.  

Reprezentanţii CE Oltenia spun că au dialogat constant, în cele peste două luni scurse de la transmiterea planului, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a clarifica unele prevederi ale documentului, cum ar fi cele legate de veniturile companiei sau cele referitoare la contractele de finanţare bancară. 

„Am arătat partenerilor de dialog de la Bruxelles că sursa noastră principală de venituri este vânzarea de energie electrică şi am oferit explicaţii despre strategia de vânzare. Comisia a mai vrut să ştie de ce contractele CEO sunt anuale şi nu multinanuale şi le-am explicat că acest lucru nu a fost posibil din cauza legislaţiei din România. Această legislaţie specifică domeniului este în curs de modificare şi se va încheia la începutul anului viitor. Sigur, acestea sunt întrebări fireşti, mai ales că este un Plan complex care se întinde pe 5 ani şi care presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro. Dialogul cu Comisia Europeană va continua şi în perioada de notificare, iar eu şi echipa mea suntem pregătiţi să răspundem şi să clarificăm orice întrebare venită de la Bruxelles”, a declarat Daniel Burlan, preşedintele directoratului CE Oltenia. 

Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucător de pe piaţa locală a energiei electrice, cu o cotă de piaţă de 22%. Importanţa companiei este confirmată în Strategia Energetică a României pentru 2020 – 2030, cu perspectiva anului 2050, document aflat în proces de avizare la Guvern şi care evidenţiază necesitatea implementării Planului de dezvoltare şi decarbonare a CE Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS