Aerul din Craiova a devenit irespirabil, odată cu răcirea vremii și pornirea motoarelor la Sucursala Electrocentrale II Craiova, societatea care dă căldură orașului. Nici până acum, în Craiova aerul nu a fost mai puțin poluat. Craiova a făcut parte dintr-un studiu în care a analizat eficiența împotriva poluării în 10 orașe din România şi s-a clasat în ultimele trei locuri.
În ciuda faptului că stațiile din oraș înregistrează creșteri ale poluării aerului, măsurile sunt zero. Administrația locală, Agenția de Mediu, Garda de Mediu se găsesc într-o stare de “pactizare” cu poluatorul, din moment ce nu se iau măsuri, iar de rezultate nu mai vorbim, acuză craiovenii.
Poluarea orașului, subiect de discuție pe site-urile de socializare
Craiovenii se plâng de câțiva ani buni de mirosul care persistă seară de seară în mai toate cartierele orașului. Locuitorii din cartierele Brazda lui Novac, Rovine, Craiovița Nouă, Piața Gării și Nicolae Titulescu sunt cei mai afectați. Cetățenii urbei au ajuns să se scandalizeze pe site-urile de socializare, fiindcă orice sesizare făcută către autorități a rămas fără răspuns.
Cert este că zi de zi în aer persistă mirosul de cărbune, de metal, un miros greu, de ars, de fum. Aerul devine urât mirositor și sufocant.
Altcineva menționează:
Dialogul continuă:
„Și la Gară miroase, cred că de la CET, din Bariera Vâlcii”, concluzionează o altă persoană.
Astfel de discuții și probleme au tot fost ridicate de craioveni în ultimii ani. Rezultatul ? Nici unul.
Noi nu poluăm, spune CEO
Arătat cu degetul, Complexul Energetic Oltenia-SE II Craiova neagă că ar fi una dintre sursele de poluare din Craiova.
Reprezentanţii SE Craiova II au tot explicat de-a lungul timpului că din februarie 2016 societatea a pus în funcţiune instalaţia de desulfurare umedă a gazelor de ardere. Instalaţie comună celor două blocuri energetice existente pe amplasament, bazată pe utilizarea calcarului ca și reactant.Scopul instalaţiei de desulfurare este reducerea emisiilor de oxizi de sulf în vederea respectării Directivei UE privind cerințele de mediu pentru instalațiile mari de ardere. Metoda de desulfurare umedă, bazată pe utilizarea calcarului drept reactiv, este o metodă de spălare a gazelor de ardere, fiind tehnologia cea mai frecvent utilizată pentru reducerea emisiilor de CO2 rezultate din arderea cărbunelui.Gazele de ardere preluate, după ce ies din instalaţia de desprăfuire, intră în absorber, unde oxizii de sulf sunt reţinuţi prin contactul direct cu o suspensie de calcar în apă. Gazele de ardere curate trec prin niște separatoare de picături și sunt evacuate în atmosferă printr-un coș de fum nou. Produsul de reacţie rezultat este extras din absorber și este evacuat în amestec cu zgură şi cenuşă (slam dens). Explicațiile sunt ca la carte, dar calitatea aerului din Craiova se tot degradează.
La Agenția de Mediu este ședință
În schimb, Agenția de Mediu Dolj, care monitorizează poluarea din Craiova nu are nici o reacție. Când am încercat să-i contactăm pe reprezentanții acesteia, răspunsul a venit sec:
.Agenţia de Mediu Dolj are în Craiova cinci staţii de monitorizare. Acestea monitorizează valoarea poluanților atmosferici:dioxid de sulf SO2, oxizi de azot NOx (NO / NO2), ozon O3, monoxid de carbon CO, benzen C6H6, particule în suspensie PM10 si PM2.5, plumb (Pb) și alte metale toxice cadmiu (Cd), arsen (As), nichel (Ni) și mercur (Hg), hidrocarburi aromatice policiclice HAP. Numai că de la monitorizare până la măsuri este cale lungă.
Garda de Mediu a primit sesizări, dar nu a făcut recent verificări
Mirosul simțit de craioveni în cele mai multe din cartierele orașului a ajuns și la nasul Gărzii de Mediu. Ce-i drept doar prin sesizări.
Totuși, în primăvara acestui an, cele două instituții de mediu au descoperit cine poluează Craiova. Agenţia de Mediu a depistat, la sfârşitul lunii martie, că la două din cele cinci staţii de monitorizare s-au depăşit valorile limită zilnice pe indicatorul PM10(pulberile materiale de suspensie ). Este vorba de staţia de monitorizare poluare trafic, de pe Calea Bucureşti, şi staţia mixtă industrială şi trafic de la Billa.
Craiova codașă în ceea ce privește reducerea poluării
Observatorul Român de Sănătate, un ONG, a realizat un studiu în care a analizat eficiența împotriva poluării în 10 orașe din România. Craiova a făcut parte din studiu şi s-a clasat în ultimele trei locuri. Clasamentul oraşelor s-a făcut pe baza unei grile de evaluare care a cuprins 20 de indicatori organizați în 5 domenii:
Intervenții economice pentru reducerea poluării aerului (25% din scor)
Intervenții administrative pentru reducerea poluării aerului (25% din scor)
Intervenții comportamentale pentru reducerea poluării aerului (10% din scor)
Infrastructură care face posibilă reducerea poluării aerului (20% din scor).
Niciuna dintre primăriile celor 10 orașe nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim acordat pentru măsurile anti-poluare.