Un reprezentant special pentru COVID-19 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a criticat răspunsul Europei la pandemia de coronavirus, spunând că țările nu au reușit să profite de o pauză de vară pentru a se pregăti pentru următorul val, potrivit www.dw.com.
David Nabarro a spus Solothurner Zeitung în Elveția că Europa a fost de natură să vadă un al treilea val al mortale COVID-19 pandemie la începutul anului 2021, înainte de un vaccin poate fi introdus.
„Le-a lipsit construirea infrastructurii necesare în lunile de vară după ce au adus primul val sub control”, a spus Nabarro. „Acum avem al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor”. El a mai spus că Europa are multe de învățat de la țările asiatice.
„Trebuie să reacționăm rapid la virus, în mod robust și decisiv”, a spus el. „Mai ales la început, când virusul se răspândește încă foarte încet în diferite comunități. Dacă reacționați cu jumătate de gură, problema va crește foarte repede”. Europa s-a bucurat pentru scurt timp de scăderea ratelor de infecție în timpul verii, dar acum cresc din nou. Germania, cu o populație de 84 de milioane de locuitori, a văzut duminică cazurile crescând cu 14.000.
Nabarro a lăudat răspunsul unor țări asiatice
Nabarro a lăudat răspunsul unor țări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, unde numărul infecțiile este acum relativ scăzut: „Oamenii sunt pe deplin implicați, adoptă comportamente care îngreunează răspândirea virusului. Se mențin la distanță, poartă măști, se izolează când sunt bolnavi, se spală pe mâini. Protejează cele mai periclitate grupuri. ”
Nabarro a mai spus că Asia nu a relaxat restricțiile prematur. „Trebuie să așteptați până când numărul cazurilor este scăzut și să rămână scăzut”, a spus el. „Reacția Europei a fost incompletă”.
În schimb, populația japoneză de 120 de milioane a înregistrat doar 2.596 de cazuri noi sâmbătă. Populația Coreei de Sud, de 51 de milioane, a raportat doar 386 de cazuri noi în aceeași zi și a avut doar în jur de 30.700 de cazuri confirmate în total de când a început pandemia.