21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratiePeriferia Craiovei, străzi ca la ţară

Periferia Craiovei, străzi ca la ţară

-

În Craiova, oraș cu pretenții, asfaltul încă este un moft pe multe dintre străzile urbei. La acest capitol, cartierele periferice încă mai păstrează aspectul învechit al arterelor de circulație. Multe dintre acestea sunt pavate cu piatră de râu sau cu pietriș sau sunt drumuri de pământ cu iz rural. Curios este că în astfel de zone, asfaltul a ajuns până în buza acestor străzi și se oprește brusc în marginea unor hîrtoape. Gropi rămase în urma unor intervenții la rețeaua de apă, că rețeaua de canalizare este inexistentă pe astfel de străzi.

Să te încumeți să mergi pe astfel de străzi este ca și cum te-ai înscrie într-o cursă de off road. Craiovenii care locuiesc pe astfel de străzi se plâng în zadar autorităților de starea străzilor lor. Au rămas cu vorbele, spun ei, în așteptarea mult promisului asfalt.

Bariera Vâlcii, cartierul în care predomină străzile de pământ/fotoClaudiu Tudor

Într-o astfel de situație sunt mulții dintre craiovenii care locuiesc în cartierul Bariera Vâlcii. Străzile pavate cu piatră cubică sunt adevărate hârtoape. Sunt pline de gropi din care piatra de râu s-a desprins de prea mult timp, lăsând loc denivelărilor. Localnicii susțin că aceste străzi și alei sunt numai bune de rupt mașinile și picioarele. Atât sunt de degradate, păstrate în acest fel din negura timpului.

Localnicii se plâng, administrația locală doarme

Stradă în Bariera Vâlcii

“Asfaltarea strazilor din Bariera Valcii este o problemă veche. Modul în care primaria alege care străzi să fie asfaltate este total bizar. Strazi ca Ramuri, Lăcrămioarei, Trandafirului sunt asfaltate deși deservesc foarte puține locuințe. În plus, sunt străzi relativ noi pe care s-a construit recent, acum10-15 ani și au fost imediat asfaltate. În schimb, sunt străzi locuite de 50-60 de ani și au fost ignorate.Se pare că asfaltarea acestor străzi se alege după anumite criterii, culoarea votanților, partidul, angajații din administrația locală. Altfel cum se explică de ce străzi ca Teilor, Rodnei, Viilor, Aleile de la 1 la 8 ale străzii Teilor, în special Aleea 7 Teilor care a fost spartă din cauza celor de la CAO și arată de parca ar fi ieșit din război. Sunt străzi lăsate de izbleiște deși sunt străzi foarte vechi, care deservesc foarte multe gospodarii.Străzile Viilor, Trotușului și Aleea 2 Cantonului, care sunt legate, daca ar fi asfaltate în totalitate ar da ocazia unui trafic decent în toată zona de sud a cartierului mai ales că din acestea pleacă multe alte strazi.În schimb sunt străzi precume Ramuri, Migdalului care au fost asfaltate recent, dar acolo sunt numai vile”, spune craioveanul Ionuț Naidin.

Strada Viilor din cartierul craiovean Bariera Vâlcii

Localnicii se plâng de starea străzilor pe care locuiesc, dar nimeni nu îi ia în seamă.

“Este chin pe străzile noastre. Îți rupi picioarele. Eu sunt mai în vârstă, m-am împiedicat în gropile astea și m-am lovit la picior. Aici nu vin cu asfaltul. Au venit până la jumătatea străzii Viilor și restul a rămas așa. Să vedeți cum sunt aleile “, spune o craioveancă de pe strada Viilor.

Primăria le furnizează localnicilor povești cu străzi asfalate

Alți localnici spun că aceste străzi figurează la primărie ca asfaltate. Este vechea poveste, care le este livrată craiovenilor de către autoritățile locale.

Așa arată o stradă în Craiova

“Abia mergi pe străzi. Vrei să plimbi un copil cu căruciorul și este chin. La mine nici nepoții nu vin, că spun că este drumul prost. Culmea că aceste străzi figurează ca asfaltate. Așa ne spun din primărie. Să vedeți strada Zmeurei cum arată”, afirmă o altă localnică din cartierul Bariera Vâlcii.

Lista cu străzile care au intrat în reparații în 2020

Stradă de pământ din cartierul Bariera Vâlcii

De câteva zile bune, primăria Craiova a intrat în „zodia” tăcerii. De la administrația locală nu am primit nici un răspuns. Am căutat pe lista cu străzile și aleile propuse pentru lucrări de reparaţii şi întreţinere în 2020. Aici, la acest capitol au fost trecute, la începutul anului, 50 de străzi.

Este vorba de Matei Basarab, Brestei, Pictor Oscar Obedeanu, Constantin Rădulescu Motru, Drumul Muntenilor, Pictor Barbu lscovescu, Rosmarinilor, bulevardul 1 Mai, Olteni (continuare de lucrări), Vasile Cârlova (continuare de lucrări), Aleea Constantin Brâncuşi, Aleea 1 Potelu, Erou Claudiu Vulpoiu, Alexandru Macedonski, Păcii, Aleea Păcii, Şerban Voda, Doljului, Aleea 2 Rovine, Aleea 3 Rovine, Oituz, Pictor lon Andreescu, General Eremia Grigorescu, Petuniilor, Eroul Valentin Leoveanu, Şoimului, Câmpia lslaz, Madona Dudu, Henri Barbusse, Călugăreni, Aleea Fluturi, Aleea 1 Caracal, Dealu Spirii, Arţarului, Gheorghe Doja, Adrian Păunescu, Aleea 2 Păltiniş, Drumul lndustriilor, Albişoarei, Poporului, Renaşterii, Grigore Alexandrescu, Traian Lalescu, Anul 1848, Calea Severinului, Petre lspirescu, Abatorului, Măceşului, Aleea Târgului.

Alee în cartierul craiovean Bariera Vâlcii

Potrivit bugetului Craiovei pe anul 2020, pentru acordul-cadru de reparare şi întreţinere a străzilor au fost alocate 34 de milioane de lei. În schimb, pentru acordul-cadru de modernizare a străzilor a fost prinsă în buget suma de 19.347.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Femeie înjunghiată de concubin, care a venit după ea...

O femeia a fost înjunghiată sâmbătă lângă patiseria din...

ȘTIRI GdS