0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGroapa de gunoi a Craiovei, plină ochi

Groapa de gunoi a Craiovei, plină ochi

În condițiile în care celula șase – C6- este încărcată până la refuz cu deșeuri, Depozitul de la Mofleni așteaptă de la Agenției de Mediu Dolj aviz de mediu pentru încă patru celule.

Aici urmează, ca și până acum, să fie depuse deșeurile din Craiova și întreg județul Dolj. Până la această dată EcoSud are șase celule, dintre care cinci sunt închise. Celula șase este folosită la acest moment peste capacitate. Eco Sud anunța în data de 13 octombrie 2020 publicul interesat „asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul “Construirea celulelor 7, 8, 9, 10 cu suprafața totală de 25.6136 mp”, propus a fi amplasat în strada Banu Stepan, nr. 106, judetul Dolj”.

Depozitul de deșeuri de la Mofleni

Durata de realizarea a lucrărilor de construcție este de câte 12 luni pentru celulele 7,8 și 9 și de zece luni pentru celula 10. Asta înseamnă că gunoiul menajer va mai fi înghesuit în Celula C6, mult timp de acum înainte. Numai că din cele spuse de reprezentanții Agenției, ECO Sud nu a depus încă Raportul privind evaluarea impactului asupra mediului. Prin urmare, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj poate emite mult așteptata Autorizație Integrată de Mediu pentru cele patru celule ale Depozitului de Deșeuri Mofleni, doar după depunerea acestui Raport. O altă condiție ar fi, să nu existe niciun fel de observații din partea publicului interesat.

„Procedura este în curs de evaluare. Se întocmește un Raport privind evaluarea impactului asupra mediului care va fi publicat pe site-ul nostru. Acesta încă nu a fost depusă la Agenție sau la primăria Craiova. Va fi transmist autorităților Acestea și publicul larg pot să-și spună punctul de vedere în termen de 30 de zile de la momentul depunerii. Va fi o dezbatere publică, aceasta va fi anunțată și ulterior se primesc puncte de vedere de la orice persoană interesată. Noi am publicat un Îndrumar, aspectele pe care Agenția și alte persoane fizice sau juridice trebuie să le găsească în Raportul întocmit de Depozitul de la Mofleni. Procesul este de durată”,

a precizat Cristina Marinescu, angajata Agenției de Mediu Dolj, cea care a întocmit și Îndrumarul cu problemele de mediu care trebuie tratate în raportul privind evaluarea impactului asupra mediului.

Așa arată la acest moment celula 6 de la Depozitul de deșeuri de la Mofleni

Interesant este faptul că în acest Îndrumar se arată că, datorită specificului activității – de depozitare a deșeurilor există un potențial impact asupra unor factori de mediu. De exemplu, există un risc ridicat de poluare a aerului:

„Posibila modificare a calității aerului pentru anumiți poluanți emiși în atmosferă (NOx, SOx, PM10, PM2.5, NMCOV); Emisii de praf în aer datorită lucrărilor de terasamente aferente lucrărilor de construcții; Zgomot generat de echipamentele de construcții; În perioada de exploatare: identificarea si determinarea poluanților emiși în aer prin generarea gazului de depozit”, se arată în Îndrumar.

Primăria a autorizat construirea celor patru celule

Celula6/foto: Claudiu Tudor

Același lucru îl spun și reprezentanții Eco Sud Craiova. Procedura este în desfășurare, iar Raportul privind imapctul asupra mediului, urmează să fie depus pe masa Agenției de Mediu. În privința autorităților locale, acestea au dat autorizația de construire fără a clipi.

“Noi, în acest moment punem deșeurile pe celula autorizată C6. Așa, noi suntem în procedură de Autorizare cu Agenția de Mediu. Primăria Craiova ne-a eliberat documentele care țin de administrația locală. Procedurile sunt multe și complexe. Îndrumarul face parte din procedura care trebuie parcursă cu Agenția. Este doar un pas care trebuie îndeplinit în procedura ce trebuie parcursă. Suntem în etapa care ține de Agenție. În cadrul proceduri se va face și vizită de amplasament. Acest lucru se va întâmpla către final. Urmează ședințe CAT, dezbateri publice. Construirea următoarelor celule se va face conform contractului pe care îl avem cu primăria Craiova”,

a precizat Roxana Manea, director Eco Sud Craiova.

Craiovenii interesați pot trimite sesizări

Depozitul de deșeuri de la Mofleni


Observaţiile publicului, vizavi de solicitarea Eco Sud SA privind acordul de mediu privind proiectul Construire celule C7-C10 Mofleni – Craiova, pot fi depuse zilnic la sediul APM Dolj din Craiova, str. Petru Rareş nr.1, fax: 0251/419035,e-mail: office[@]apmdj.anpm.ro. -16,00 și vineri între orele 8,00-14,00 precum și la următoarea adresă de internet http://apmdj.anpm.ro.

Depozitul de la Mofleni va avea 30 de Celule

Groapa de gunoi
Groapa de gunoi a orașului

Ultima Autorizație Integrată de Mediu (AIM) eliberată de Agenția pentru Protecţia Mediului Dolj pentru depozitul de deșeuri de la Mofleni este datată septembrie 2018 și se referă strict la Celula C6. În prezent, Celula 6 este încă în exploatare. Aceasta este proiectată pentru o durată de funcționare de aproximativ doi ani, care a fost însă depășită de mult. Prin proiect, suprafaţa activă a celulei C6 este de aproximativ 1,3 hectare. Capacitatea sa de depozitare fiind de circa 200.000 de metri cubi deşeuri. Depozitul de la Mofleni ar urma să se dezvolte etapizat, până la 30 de celule.



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS