Soţia unui pompier din Râmnicu Vâlcea, care a decedat în urma infecţiei cu COVID-19 şi care a ajuns în spital după ce a început să se simtă tot mai rău, a transmis Colegiului Medicilor o scrisoare în care subliniază nereguli în sistemul sanitar.
Femeia spune că soţul ei dădea telefon după asistente, atunci când de exemplu rămânea fără oxigen sau că a fost internat într-un salon neîncălzit, cerând de acasă pătură pentru a se încălzi, scrie News.ro.
”Durerea este mare. Nu pot să o descru în cuvinte. Sunt din Rm. Vâlcea şi mă numesc Banu Alida Carla şi sunt soţie de pompier (ISU VÂLCEA). Soţul meu a decedat pe data de 26.10.2020 în urma unui şir lung de zile de spitalizare din cauza unor complicaţii şi din cauza neglijenţei personalului medical de la Secţia infecţioase Râmnicu Vâlcea. Fiind pompier-paramedic pe SMURD, acesta era expus la tot felul de accidente sau boli pe care le putea lua în timpul misiunilor”, îşi începe soţia pompierului scrisoarea, publicată de Ziarul de Vâlcea..
Alida Carla Banu a scris că totul a început în data de 6 octombrie, atunci când soţul ei a participat la o intervenţie de scoatere a unui TIR care căzuse în râul Lotru.
”Pe 6 Octombrie 2020 a participat la o intervenţie pe Valea Oltului când un tir a căzut în Lotru. A stat două ore în apă rece până la brâu. Atunci a căpătat o răceală care a dus-o pe picioare, iar pe data de 9 octombrie 2020 a intrat în schimb de tură şi a dus misiunea la bun sfârşit. Pe data de 12 octombrie a fost din nou la muncă în schimb sănătatea s-a degradat, s-a simţit foarte rău iar colegii l-au izolat într-o cameră şi l-au scos de pe intervenţie. Colegii şi şeful de tură nu au sesizat şi nici nu au raportat nimic în legătură cu acest eveniment în condiţiile în care suntem pandemie iar colegii erau reticenţi”, se mai arată în scrisoare.
Bărbatul s-a simţit tot mai rău, iar în cele din urmă a ajuns la spital unde a fost depistat cu infecţie cu COVID-19.
”A venit acasă conducând 35 de km, iar după aceea a anunţat doctorul de familie legat de starea de sănătate în care se afla. Acesta l-a îndrumat să meargă la UPU Vâlcea pentru a îşi face analizele şi testul de covid. În aşteptarea rezultatului testului covid, i-a prescris un tratament.
A început acest tratament, iar pe 14 octombrie ora 23:00 s-a primit confirmarea pozitivităţii testului. Pe 15 octombrie s-a făcut o anchetă epidemiologică şi la ora 16:00 soţul meu s-a Internat la Spitalul Infecţioase Râmnicu Vâlcea. a plecat pe picioarele lui cu speranţa că se va face bine şi se va întoarce în sânul familiei. A fost preluat de doctoriţa Stoian Marinuţa, o tânără de 31 de ani care l-a îngrijit până pe data de 26 octombrie când acesta a decedat . Două zile a stat în salonul rece, neîncălzit cerând pătură de acasă pentru că era frig”, se mai arată în scrisoare.
Starea bărbatului s-a agravat, acesta având dificultăţi de respiraţie. A fost mutat în Secţia de Boli Infecţioase unde a depins de masca de oxigen.
”Pe 17 octombrie a început să abiă dificultăţi de respiraţie şi a fost mutat în Secţia Infecţioase unde depindea de masca de oxigen. I s-a schimbat din nou tratamentul şi de atunci în fiecare noapte s-a chinuit cu temperatură, dureri de cap şi crize de respiraţie.
Nu ştiu cât de interesată a fost doctora de acest pacient şi de starea lui de sănătate pentru că eu consider că el a avut o pneumonie, dar tratamentul făcut a fost pe schema de Covid şi aceasta nu şi-a facut deloc efectul pe pacient, de aceea sănătatea s-a deteriorat zilnic”, se mai arată în scrisoare.
A urmat calvarul în care pompierul era nevoit să dea telefoane pentru a chema asistentele să îl îngrijească.
”Am înregistrări în care soţul meu dădea telefon după telefon la asistente pentru că avea crize sau i se termina butelia de oxigen, care nu răspundeau din primul apel. Tratamentele făcute erau Planquenil, Paracetamol, Vitamina C, B1, B12 şi alte medicamente pe care nu le ştiu. În ultimele zile de viaţă 24-25-26 octombrie, starea lui de sănătate s-a deteriorat foarte repede. Mă întreb şi acum de ce acea doctoră dacă a văzut că nu poate fi stabilizat?
De ce nu a luat atitudine ca să poată fi transferat la ATI- UPU Vâlcea sau în alt spital. Era un paramedic pe SMURD, nu un boschetar. Colegii lui şi cadrele în funcţie de la ISU Vâlcea nu s-au interesat de starea lui şi asta mă dezamageşte cel mai mult. Doctorul de familie fiind angajat al unităţii s-a interesat doar de trei ori şi cam atât, fără să raporteze starea lui de sănătate. De ce? Lipsă de respect faţă de oamenii care sunt carne de tun la intervenţii. Oamenii care îşi pun viaţa în pericol şi doar atât”, a mai scris femeia.
Alida Carla Banu mai arată în scrisoarea sa că va avea grijă ca soţul ei să rămână în amintirea tuturor ca un erou.
”Familia rămâne cu trauma pe viaţă dacă se întâamplă evenimentul nefericit, legea junglei. Eu ca soţie(pentru că asta voi fi), nu văduva pompierului de la Vâlcea, voi avea grijă să rămână în amintirea noastră ca un erou, nu ca un nimeni. E trecut în rezervă şi atât. Nu am nevoie de altceva, doar recunoaşterea că el s-a îmbolnăvit în timpul şi din cauza serviciului. Nimeni nu vrea să recunoască acest lucru. Deşi colegii ştiu asta dar nu pot vorbi, ţin de jobul lor.
Durerea este mare când văd atâta nepăsare. Au ajutat foarte mult colegii, dar puteau face mai mult pentru a-i putea salva viaţa. Dacă se sesiza din timp problema de sănătate a soţului meu acum ar fi fost încă în viaţă. Banii donaţi au fost de ajutor, dar nu îl pot înlocui, totuşi le mulţumesc tuturor celor implicaţi pentru acest lucru. Dar EL este omul de care aveam nevoie toată viaţa atât eu cât şi copii mei. Au rămas cu şocul şi durerea care le va marca toată viaţa. Ce am să le pot spune lor?”, mai scrie Alida Carla Banu.