2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTu știi ce aer respiră copilul tău? O stație independentă arată valori aproape de hazard în Bariera Vâlcii

Tu știi ce aer respiră copilul tău? O stație independentă arată valori aproape de hazard în Bariera Vâlcii

O rețea internațională de monitorizare a aerului a arătat, în 24 noiembrie, valori aproape de limita hazardului în Bariera Vâlcii. În 10 din cele 24 de măsurători, pentru particulele PM2,5 erau înregistrate depășiri ale valorilor maxime zilnice de aproape sau chiar de peste 10 ori! Autoritățile dorm în post, iar craiovenii se îmbolnăvesc puțin câte puțin, în fiecare zi.

UPDATE: Valorile din noaptea de 25 spre 26 noiembrie au fost halucinante: 443 din 500! Detalii aici: Poluare terifiantă miercuri noapte în Bariera Vâlcii. Craiovenii au respirat moarte curată.

4 stații de monitorizare a aerului, niciuna în zona celui mai mare poluator

În fiecare seară, încerc să deschid geamul să aerisesc. Se spune că e bine să aerisești camera cu 15 minute înainte de culcare. Mă răzgândesc instant când dau de mirosul greu, un amestec de metalic cu acru, chimic, greu, irespirabil. Dimineața, aceeași poveste. Se mai întâmpla rareori și vara. Însă în sezonul rece, smogul pune stăpânire pe toată Rocada, iar dacă ieși din casă după ora 18:00 ai toate șansele să miroși a gunoi și fum când intri în casă. Să scoți hainele la aerisit? O glumă proastă.

Craiova are patru stații de monitorizare a aerului instalate de Agenția pentru Protecția Mediului Dolj. Conform rapoartelor APM, probleme apar la stația de la Billa, DJ03, unde în 2018 erau 46 de depășiri ale nivelului maxim admis pentru PM10 (peste limita de 35 de depășiri anuale). Date pentru anul 2019, conform raportului publicat recent de APM Dolj, nu avem. Suntem nițel anacronici, dar ăsta să fie baiul.

De ce din 4 stații de monitorizare a calității aerului nu există nicio stație instalată în proximitatea celui mai mare poluator al orașului? SE Craiova II este menționată negru pe alb în raportul APM de monitorizare a calității aerului drept principal poluator. Cu toate astea, Agenția pentru Protecția Mediului ne întinde rapoarte de monitorizare a calității aerului care ne spun că aerul din centru sau de pe Calea București e în regulă. Putem dormi liniștiți, nu? Cam asta ne transmite directorul APM Dolj, Monica Mateescu. Atâta timp cât nu e monitorizat, nu există. Așa că tutto bene, stimabililor! Cum să spui că aerul e nesănătos dacă nu ai stație să îl monitorizezi acolo unde „arde”?

Depășiri extreme în Bariera Vâlcii: „Avertismente de sănătate privind situațiile de urgență”

Iată, în schimb, ce arată o rețea internațională de monitorizare a aerului. Valori aproape constant depășite în Bariera Vâlcii pentru PM 2,5 și PM1. Valorile înregistrate cu mov arată un aer „foarte nesănătos”, aproape de pragul de alertă al valorilor care provoacă efecte grave. Pentru culoarea mov, legenda spune: „Avertismente de sănătate privind situațiile de urgență. Întreaga populație este mai probabil să fie afectată”. Cu toate astea, nu țin minte să fi primit vreun mesaj RO ALERT să închid ferestrele. Păi cum să îl primesc dacă nu avem stație de monitorizare? Valorile sunt înregistrate de uRADMonitor, un start-up care a dezvoltat la nivel global o reţea de senzori care măsoară calitatea aerului.

Valoarea maxim acceptată pentru o medie de 24 ore, potrivit OMS, pentru PM2,5 este 25 ug/m3. Care a fost media ultimelor 24 de ore la momentul scrierii acestui material? 173! Dar maximul? 293!!! Adică o depășire de peste 10 ori a nivelului recomandat. DE PESTE 10 ORI, nivel mov. Situații de urgență. Nivelul minim înregistrat în Craiova în ultima zi era de 63, deci de 2,5 de ori mai mult decât nivelul recomandat în punctul cel mai scăzut. Înfiorător.

Și cu valorile PM10 ne putem lăuda. 81 față 50 ug/m3, adică o altă depășire a mediei zilnice.

În 2013, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a confirmat ca particulele PM10 si PM2.5 sunt legate de cancerele pulmonare cauzate de poluare. Cei mai expuși sunt copiii și bătrânii.

Copiii Craiovei respiră aer care îi îmbolnăvește cu fiecare zi de smog, cu fiecare ieșire din casă. Cui îi pasă dintre cei care pot face ceva? Nimănui.

Zilnic, aceeași poveste. Aerul poluat inundă cartierele

În ultima perioadă, deschid geamul de câteva ori pe zi, trag niște noxe pe nas și aștept momentul în care simțul meu olfactiv îmi dă semnal că e ceva mai bine ca să las un pic de aer să intre în casă. Locuiesc în Rovine, iar problema aerului poluat care inundă inclusiv scările de bloc e sesizată de mulți dintre vecini. Sunt persoane din cartier care au sunat la telefonul cetățeanului sau la Garda de Mediu. Printre ei, mă număr și eu. Dar și oameni din Lăpuș și Brazdă se plâng. De Bariera Vâlcii nici nu mai e cazul să discutăm. Rocada pare fi marele punct de legătură. Unii spun că e termocentrala, alții spun că sunt arderi ilegale dincolo de calea ferată. Indiferent ce e, E. Și nu poate fi ignorat.

Pe unii, Garda de Mediu i-a pus să sune la Primărie. Așa că eu am sunat direct aici. O doamnă mi-a răspuns sec că se va trimite un echipaj în zonă. S-a schimbat ceva? Nada. Nimic. Zero barat. Povestea se repetă zi de zi. Singura seară din această săptămână când aerul a fost respirabil a fost în ziua în care colega mea de redacție a scris un material despre poluarea orașului. Să vezi chestie, coincidența lui Aghiuță. Apoi, de la capăt.

Copilul meu era afară, la „aer”, când am documentat acest material. Tocmai l-am chemat înapoi în casă. Se pare că valorile cele mai scăzute niveluri ale poluării sunt undeva între orele 14:00-17:00. Profitați de ele.

Garda de Mediu și Primăria, gargară și certuri pe Facebook. APM tace mâlc

Poluarea aerului omoară în fiecare an peste 23 000 de români, provocând cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii inferioare și boală pulmonară obstructivă cronică. Nivelurile ridicate de poluare agravează problemele la persoanele cu astm și alte boli respiratorii.

În 2018, Craiova se clasa pe locul al optulea din 10 în topul eficienței împotriva poluării realizat de Observatorul Român de Sănătate, cu un punctaj de 2,9 puncte din 10. Cel mai puțin preocupate de reducerea poluării și efectele acesteia asupra sănătății locuitorilor erau primăriile Ploieşti, Constanța şi Craiova.

Iar autoritățile fac gargară la nesfârșit. În urmă cu vreo două luni, Garda de Mediu și Primăria își aruncai pisica de la unul la altul pe Facebook.

Gheorghe Călinoiu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Dolj, rezolvă problemele trimițând craiovenii la primărie și spunând că SE II nu poluează. Că a mai poluat pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, dar a fost amendat.

Iar primăria promite autobuze electrice și oraș verde și smart, ne arată poze cu grădinile Craiovei. Iată ce oraș verde și frumos avem. Poate primăria se trezește la realitate și se prinde că degeaba pui zorzoane pe un oraș sufocat de poluare. Că sunt oameni care pleacă de aici din cauza asta. Că poți face oricâte proiecte populiste și care iau ochii, dar dacă nu iei atitudine pentru a rezolva problemele stringente, e doar praf în ochi. Nu târgul de Crăciun e prioritatea acum.

Pentru că degeaba te îmbraci în dantele și catifele dacă nu te speli și puți. Nimeni nu te vrea în preajmă.

Așteptăm cu înfrigurare o reacție a celor vizați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS