Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator, care reprezintă medicii din ambulatoriul de specialitate din întreaga țară, a primit asigurări de la coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, că tot personalul medical, indiferent de forma de organizare, este luat în considerare pentru procesul de vaccinare împotriva COVID-19.
Precizările vin după ce o parte dintre DSP-uri au eșuat în a cere acordul pentru vaccinare de la personalul medical în județe întregi. Campania de vaccinare a personalului medical ar urma să înceapă la mijlocul lunii ianuarie, potrivit HotNews.
Săptămâna trecută, Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator atrăgea atenția, public, că Direcțiile de Sănătate Publică au început să adune liste cu personalul medical care este de acord să fie vaccinat împotriva COVID-19, atunci când vaccinul va fi disponibil în România.
Multe DSP-uri au cerut datele de pe o zi pe alta
Acțiunea a debutat, însă, cu stângul și într-un mod „heirupist”, acuzație lansată de medicii specialiști din cabinetele ambulatorii. Multe DSP-uri au cerut aceste date de pe o zi pe alta (16 noiembrie după-amiază, cu termen de trimitere 17 noiembrie, ora 12.00), au uitat de o mare parte dintre medici. În județe întregi, medicii nici măcar nu au fost întrebați, arăta atunci Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator.
Marea întrebare care se punea era dacă vor fi luați în calcul pentru vaccinare toți medicii care își doresc să fie imunizați
În aceste condiții, marea întrebare care se punea era dacă vor fi luați în calcul pentru vaccinare toți medicii care își doresc să fie imunizați, sau doar cei pe care DSP a apucat să îi întrebe „în mod heirupist”. Mai exact, dacă datele incomplete colectate acum de DSP-uri sunt cele în baza cărora se vor face comenzi de vaccinuri pentru imunizarea personalului medical.
„Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.), singura asociație cu reprezentare națională a medicilor din ambulatoriul de specialitate, prin vocea presedintelui său, medicul Cosmin Alexandrescu, a luat legătura în mod oficial cu reprezentantul MApN responsabil cu coordonarea campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19. Astfel, în cadrul unei convorbiri telefonice cu domnul Col.Dr.Valeriu Gheorghiță referitoare la vaccinarea cadrelor medicale din ambulatoriul de specialitate indiferent de forma de organizare, acesta a dat asigurari ferme că este luat în considerare tot personalul medical pentru procesul de vaccinare, indiferent de forma de organizare (spital,CMI,etc), specialitate sau profesie(medic, asistent, infirmieri,etc)”, arată reprezentanții medicilor specialiști.
Vaccinarea personalului medical ar urma să înceapă la mijlocul lunii ianuarie 2021
De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, le-a transmis medicilor că vaccinarea personalului medical ar urma să înceapă la mijlocul lunii ianuarie 2021.
În plus, în scurt timp, maximum o săptămană sau două, se va organiza un webinar dedicat personalului medical, a mai transmis Valeriu Gheorghiță.
Webinarul va fi preluat de către APMA prin mijloacele de comunicare uzuale folosind desigur și elemente de social-media(site-ul oficial al APMA, www.apma.ro pagina de Facebook, precum și grupurile de medici specialiști de ambulator aferente acesteia), cu toate informațiile științifice relevante despre vaccinurile ce vor fi folosite, mecanism, potențiale efecte adverse, proceduri de verificare, modalitate de vaccinare, etc.S-a subliniat necesitatea ca acesta să fie dedicat strict cadrelor medicale. Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator spune că și-a exprimat întreaga disponibilitate pentru implicarea în acest laborios și ambițios proces precum și pentru diseminarea informațiilor științifice relevante către medicii de ambulator din Romania.